topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Citronbakad torsk

Citronbakad torsk

med mjukt palsternacksmos och krämig dillsås

Veckans fiskrätt bjuder på massor av härliga ingredienser. Vi lagar en underbart krämig dillsås med grädde, vitlök och buljong. Torsken bakas i ugnen med ett täcke av citronzest. Vi serverar fisk och sås med potatis-och palsternacksmos, marinerad fänkål och äpple, och rostade hasselnötter.

Taggar:
Barnvänlig
Allergener:
Fisk
Nötter
Mjölk

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
30 minuter
NivåMedel

Ingredienser

Antal portioner

500

Bakpotatis

1

Palsternacka

2

Vitlöksklyfta

1

Ekologisk citron

½

Fänkål

1

Äpple

1

Dill

250

Torsk

(Innehåller Fisk)

20

Hasselnötter

(Innehåller Nötter)

2

Kycklingbuljong

½

Matlagningsgrädde

(Innehåller Mjölk)

Ingår inte i din leverans

1

Olivolja (steg 2)

¼

Salt (steg 5)

1

Smör (steg 1)

Smör (steg 5)

¼

Salt (steg 1)

2

Mjölk (steg 1)

¼

Salt (steg 2)

Socker* (steg 2)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kcal)725 kcal
Energi (kJ)3034 kJ
Fett32.13 g
varav mättat11.2 g
Kolhydrater71.6 g
varav socker21 g
Protein35.13 g
Salt2.7 g

Köksredskap

Bakplåt
Rivjärn
Kastrull

Instruktioner

Laga palsternacksmos
1

Sätt ugnen på 220°/200°C (varmluft). Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten*. Skala och tärna potatis och palsternacka i 2 cm stora bitar. Skala vitlök. Tillsätt potatis, palsternacka och hälften av vitlöken till kastrullen med kokande vatten och koka i 10-12 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv. Häll av vattnet och lägg tillbaka i kastrullen. Mosa tillsammans med smör* [1 msk | 2 msk], mjölk* [2 msk | 4 msk] och salt* [1/4 tsk | 1/2 tsk]. Sätt åt sidan under lock för att hålla på värmen.

Marinera fänkål & äpple
2

Riv citronzest och dela citron i klyftor. Skär fänkål [1/2 st, 2P] i tunna skivor. Halvera, kärna ur och skär äpple i tunna skivor. Blanda olivolja* [1 msk | 2 msk], en skvätt citronjuice, hälften av citronzest, salt* [1/4 tsk | 1/2 tsk], peppar* och en nypa socker* i en liten skål. Tillsätt fänkål och äpple, och blanda. Låt det marineras tills servering.

Baka torsk
3

Placera torsk på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja*, strö över resterande citronzest, och krydda med salt* och peppar*. Baka i toppen av ugnen tills genomstekt, 12-15 min. TIPS: Fisken är klar när fiskköttet är vitt/ogenomskinligt.

Hacka dill & vitlök
4

Finhacka eller pressa resterande vitlök. Grovhacka dill.

Rosta hasselnötter
5

Hetta upp en stekpanna på medelhög värme. Rosta hasselnötter tills gyllene, 3-4 min. Ställ åt sidan i en skål. Hetta upp en skvätt olivolja* och en klick smör* i stekpannan på medelhög värme. Fräs resterande vitlök i 1-2 min. Tillsätt kycklingbuljong [1/2 paket, 2P] och matlagningsgrädde [1/2 paket, 2P], salt* [1/4 tsk | ½ tsk] och peppar*. Sjud tills tjocknad, 2-3 min, och rör sen i hälften av dillen. 

Servera
6

Grovhacka hasselnötter. Lägg upp potatis-och palsternacksmos och torsk på tallrikar. Skeda över krämig dillsås och toppa med hasselnötter. Servera marinerad fänkål och äpple vid sidan av. Garnera med resterande dill.