En av våra absoluta favoriter – citronlax, alltså perfekt stekt lax som får sjuda i en underbar citronbuljong! Här får den smarriga laxen sällskap av rostad potatis och fantastiskt goda grönsaker som rostas med balsamico för att få en perfekt balans av sött och syrligt!
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
250 g
Laxfilé
(Innehåller Fisk)
½ st
Rödlök
1 st
Citron
1 st
Tomat
500 g
Potatis
1 st
Vitlöksklyfta
1 portionspåse
Dill
4 g
Grönsaksbuljong
(Innehåller Selleri)
40 g
Aioli
(Innehåller Ägg, Senap)
1 portionspåse
Kruspersilja
1 st
Paprika
½ tsk
Salt till potatis
1 tsk
Socker till grönsaker
¼ tsk
Salt till grönsaker
½ dl
Vatten till sås
¼ tsk
Salt till fisk
1 msk
Olja till stekning
1 msk
Smör till stekning
¼ tsk
Salt till sås
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Skär potatis (oskalad) i 2 cm tjocka klyftor och placera dem på en plåt med bakplåtspapper.
Blanda med en skvätt olivolja, salt och en nypa peppar.
Rosta i 25–35 min, eller tills gyllene.
TIPS: Använd fler plåtar om det blir för trångt.
Under tiden, skär paprika i 1 cm tunna skivor.
Skär rödlök i 2 cm breda klyftor.
Grovhacka tomat.
Blanda paprika, rödlök, tomat, socker, en generös skvätt olivolja, salt och en nypa peppar på plåten.
Rosta i ugnen i 10–20 min, eller tills grönsakerna är karamelliserade.
Medan potatis och grönsaker rostas, finhacka eller pressa vitlök.
Grovhacka dill och persilja.
Halvera citron och skär ena halvan i smala klyftor.
Blanda vatten, grönsaksbuljong, vitlök, en generös skvätt citronsaft, dill, persilja och en nypa salt och peppar i en liten skål.
Torka av lax med hushållspapper och krydda med salt.
Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme när det återstår 10 min av potatisens tillagningstid.
Stek lax med skinnsidan ner i 3–4 min.
Turn the salmon over and pour in the broth, butter and salt.
Fry for another 3-4 minutes, or until the salmon is cooked through.
TIP: The salmon is ready cooked when the meat is opaque in the middle.
Lägg upp stekt lax, rostad potatis och grönsaker på tallrikar.
Skeda över citronbuljong på laxen och servera med aioli och resterande citronklyftor.