Citronstekt lax
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Citronstekt lax

Citronstekt lax

med ugnsrostade grönsaker och aioli

En av våra absoluta favoriter – citronlax, alltså perfekt stekt lax som får sjuda i en underbar citronbuljong! Här får den smarriga laxen sällskap av rostad potatis och fantastiskt goda grönsaker som rostas med balsamico för att få en perfekt balans av sött och syrligt!

Taggar:
Barnvänlig
Glutenfri
Allergener:
Fisk
Selleri
Ägg
Senap

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
25 minuter
NivåMedel

Ingredienser

Antal portioner

250 g

Laxfilé

(Innehåller Fisk)

½ st

Rödlök

1 st

Citron

1 st

Tomat

500 g

Potatis

1 st

Vitlöksklyfta

1 portionspåse

Dill

4 g

Grönsaksbuljong

(Innehåller Selleri)

40 g

Aioli

(Innehåller Ägg, Senap)

1 portionspåse

Kruspersilja

1 st

Paprika

Ingår inte i din leverans

½ tsk

Salt till potatis

1 tsk

Socker till grönsaker

¼ tsk

Salt till grönsaker

½ dl

Vatten till sås

¼ tsk

Salt till fisk

1 msk

Olja till stekning

1 msk

Smör till stekning

¼ tsk

Salt till sås

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)3352 kJ
Energi (kcal)801 kcal
Fett47.4 g
varav mättat10.1 g
Kolhydrater60.2 g
varav socker15 g
Protein32.7 g
Salt5.1 g

Instruktioner

Rosta potatis
1

Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).

Skär potatis (oskalad) i 2 cm tjocka klyftor och placera dem på en plåt med bakplåtspapper.

Blanda med en skvätt olivolja, salt och en nypa peppar.

Rosta i 25–35 min, eller tills gyllene.

TIPS: Använd fler plåtar om det blir för trångt.

Karamellisera grönsaker
2

Under tiden, skär paprika i 1 cm tunna skivor.

Skär rödlök i 2 cm breda klyftor.

Grovhacka tomat.

Blanda paprika, rödlök, tomat, socker, en generös skvätt olivolja, salt och en nypa peppar på plåten.

Rosta i ugnen i 10–20 min, eller tills grönsakerna är karamelliserade.

Förbered citronbuljong
3

Medan potatis och grönsaker rostas, finhacka eller pressa vitlök.

Grovhacka dill och persilja.

Halvera citron och skär ena halvan i smala klyftor.

Blanda vatten, grönsaksbuljong, vitlök, en generös skvätt citronsaft, dill, persilja och en nypa salt och peppar i en liten skål.

Stek lax
4

Torka av lax med hushållspapper och krydda med salt.

Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme när det återstår 10 min av potatisens tillagningstid.

Stek lax med skinnsidan ner i 3–4 min.

Tillsätt buljong
5

Turn the salmon over and pour in the broth, butter and salt.

Fry for another 3-4 minutes, or until the salmon is cooked through.

TIP: The salmon is ready cooked when the meat is opaque in the middle.

Servera
6

Lägg upp stekt lax, rostad potatis och grönsaker på tallrikar.

Skeda över citronbuljong på laxen och servera med aioli och resterande citronklyftor.