Vi kan bara beskriva denna underbara risotto med gruyère och karamelliserad lök på ett sätt – kolossalt krämig! Med smörstekt purjolök, rostade pinejnötter och färsk persilja på toppen blir det en riktig pangmiddag.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
2 st
Lök
24 ml
Balsamvinäger
(Innehåller Sulfiter)
150 g
Risottoris
1 st
Worcestershiresås
(Innehåller Soja)
4 g
Grönsaksbuljong
(Innehåller Selleri)
150 ml
Matlagningsgrädde
(Innehåller Mjölk)
20 g
Finriven ost
(Innehåller Mjölk, Ägg)
50 g
Riven gruyère
(Innehåller Mjölk)
1 st
Purjolök
10 g
Pinjenötter
(Kan innehålla Vete, Nötter, Jordnötter, Sesam, Korn, Havre, Råg, Spelt)
1 portionspåse
Bladpersilja
1 msk
Smör till risotto
6 dl
Vatten till risotto
¼ tsk
Salt till risotto
½ msk
Olja till karamelliserad lök
½ tsk
Socker till karamelliserad lök
2 msk
Vatten till karamelliserad lök
¼ tsk
Salt till karamelliserad lök
½ msk
Olja till stekning
2 msk
Smör till purjolök
1 msk
Vatten till purjolök
¼ tsk
Salt till grönsaker
Hetta upp en stor stekpanna på medelhög värme.
Rosta pinjenötter i 3–4 min, eller tills gyllene. Ställ åt sidan i en liten skål.
Smält smör i samma stekpanna på medelhög värme.
Tillsätt ris och fräs i 1–2 min, eller tills lätt genomskinligt. Tillsätt worcestershiresås, vatten, grönsaksbuljong, matlagningsgrädde och salt och koka upp. Sänk till medelvärme och sjud under regelbunden omrörning i 18–22 min, eller till buljongen är absorberad och riset är ”al dente”.
TIPS: Tillsätt en skvätt vatten om risotton verkar torr.
Under tiden, halvera och skär lök i tunna skivor.
Hetta upp olivolja på medelvärme i en ny stor stekpanna.
Stek lök i 5–6 min, eller tills mjuk.
Tillsätt balsamvinäger, vatten, socker och salt. Rör om och stek i 3–5 min, eller tills karamelliserad. Vänd ner i risotto.
Halvera och skär purjolök i 2 cm tjocka skivor.
Hetta upp olivolja på medelvärme i stekpannan som användes till löken (torka ur den först).
Placera ut purjolök i ett lager i pannan. Stek i 2–3 min, eller tills brynt. Tillsätt smör, vatten och salt. Stek under lock i ytterligare 3–4 min, eller tills prujolöken är mjuk.
Under tiden, finhacka persilja.
Ta av färdig risotto från värme och rör ner finriven ost och gruyère.
Krydda med en nypa salt och peppar.
Lägg upp risotto i skålar och toppa med purjolök.
Garnera med persilja och pinjenötter.