Grekisk nötfärsmoussaka
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Grekisk nötfärsmoussaka

Grekisk nötfärsmoussaka

med rostad aubergine och färsk morotssallad

Ikväll går den kulinariska resan till Grekland, och vi frestar med en ljuvlig nötfärsmoussaka med lök, zucchini och rostad aubergine. Vi toppar vår moussaka med mornaysås och ost, och serverar den med en fräsch morotssallad med persilja.

Taggar:
<650 kcal 2P-baserat
Glutenfri
Proteinrik
Max 50g kolhydrater
Allergener:
Mjölk
Ägg

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
25 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

1

Aubergine

250

Nötfärs

½

Zucchini

1

Lök

1

Vitlöksklyfta

4

Medelhavets Pärla

4

Kycklingbuljong

20

Finriven ost

(Innehåller Mjölk, Ägg)

2

Morot

1

Bladpersilja

1

Krossade tomater

100

Mornaysås

(Innehåller Mjölk)

Ingår inte i din leverans

½

Olivolja (steg 2)

¼

Salt (steg 3)

½

Socker (steg 3)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)2145 kJ
Energi (kcal)513 kcal
Fett26.1 g
varav mättat11.9 g
Kolhydrater29.7 g
varav socker23.8 g
Protein35.7 g
Salt3.4 g

Köksredskap

Bakplåt
Stekpanna
Ugnsform

Instruktioner

Rosta aubergine
1

Värm ugnen till 240°C/220°C (varmluft).

Skär aubergine 1 cm tunna skivor och placera dem på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med en generös skvätt olivolja och krydda med salt.

Rosta tills mjuk och lätt gyllene, 10-12 min. 

Stek nötfärs
2

Hetta upp olivolja [1/2 msk | 1 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.

Stek nötfärs i 3-4 min, eller tills brynt. 

Under tiden, skär zucchini [1/2 st, 2P] och lök i 1 cm stora bitar.

Pressa eller riv vitlök fint. 

Tillsätt lök & zucchini
3

Tillsätt lök och zucchini till stekpannan med nötfärs, och stek tills mjuka, 3-4 min. Krydda med en nypa salt och peppar.

Tillsätt vitlök, Medelhavets Pärla och kycklingbuljong, och stek i 30 sek.

Rör i krossade tomater, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och socker [1/2 tsk | 1 tsk], och sjud i ytterligare 1 min.

VIKTIGT: Köttet är färdiglagat när det är genomstekt och utan inslag av rosa.

Gratinera moussaka
4

Lägg över hälften av köttfärsen till en ugnsform.

Toppa först med rostad aubergine och därefter resterande köttfärs.

Bre på mornaysås och strö över riven ost.

Gratinera tills toppen bubblar och osten är gyllene, 10-15 min.

Gör morotssallad
5

Skär morot i långa band med en potatisskalare.

Grovhacka persiljeblad.

Blanda morot och persilja i en medelstor skål och krydda med salt och peppar. Tillsätt eventuellt en skvätt olivolja.

Servera
6

Lägg upp moussaka i skålar och servera med morotssallad.