Slå dig till bords i kvällssolen och avnjut denna matiga och fräscha grekiska sallad. I detta recept har vår kock Pernille gett denna älskade klassiker en twist och serverar salladen med rostade kikärtor kryddade med underbart aromatisk oregano och lagom tuggmotstånd i form av solroskärnor. De färska grönsakerna är skurna i lagom stora munsbitar, den smulade salladsosten ger fin sälta och den nygjorda tzatzikin ger en uppskattad kick. Sätt härnäst tänderna i en nybakad vitlöksbaguette och dröm dig bort till soliga äventyr.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
75
Salladsmix
½
Baguette
2
Vitlöksklyfta
½
Rödlök
1
Kikärtor
1
Kruspersilja
1
Zucchini
1
Tomat
20
Solroskärnor
2
Oregano
1
Gurka, piccolo
Gurka
75
Gräddfil
150
Grekisk salladsost
1.33
Smör
Sätt ugnen på 200°C. Ställ smöret* på köksbänken så att det blir rumstemperat. Skär baguette [1/2 st, 2 pers] i ca 3 cm breda skivor. Finhacka vitlök. Skiva rödlök [1/2 st, 2 pers] tunt. Skölj kikärtorna under kallt vatten. Finhacka persilja. Grovhacka tomat.Riv zucchini i tunna remsor med en grönsaksskalare.
Blanda smör*, hälften av vitlöken, en nypa salt* och peppar* i en skål med en gaffel. Bre vitlökssmöret på båda sidor av brödskivorna och placera dem på en plåt med bakplåtspapper. Häll solrosfrön vid sidan av brödet och rosta i ugnen i 8-10 min, eller tills gyllene.
Hetta upp en generös skvätt olivolja* i en stekpanna på medelhög värme. Tillsätt kikärtor, oregano, en nypa salt* och peppar*. Stek i 4-5 min, rör om regeulbundet, tills kikärtorna fått en krispig gyllene yta.
Riv gurka medan kikärtorna steks. Pressa ur vätskan ur gurkstrimlorna genom en sil. Blanda gurka, gräddfil [1/2 burk, 2 pers] och resterande vitlök i en skål. Krydda med en nypa salt* och peppar* och ställ tzatzikin åt sidan till servering.
Blanda kikärtor, zucchinistrimlor, tomater, rödlök och salladsmix i en salladsskål. Ringla över olivolja* och krydda med en nypa salt* och peppar*.
Fördela den grekiska salladen med kikärtor mellan era tallrikar. Smula över salladsost, persilja och rostade solrosfrön. Servera med tzatziki och vitlöksbröd vid sidan av.