Ikväll går den kulinariska resan till Indien, och vi frestar med en svampbhaji. Har du aldrig hört om bhaji? Det är en indisk snack som består av friterade grönsaker! Vi friterar lök, zucchini och svamp och blandar med tomatsås. Vi serverar vår svampbhaji med fluffigt basmatiris, och ljuvliga varma vitlöksnaan.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
4 g
Spiskummin, malen
2 st
Naanbröd
200 g
Champinjoner
1 st
Lök
150 g
Basmatiris
2 st
Vitlöksklyfta
1 portionspåse
Koriander
30 g
Tikka masala
1 paket
Krossade tomater
1 st
Ingefära
30 g
Spenat
(Kan innehålla Selleri)
½ st
Zucchini
1 st
Lime
½ tsk
Salt (steg 1)
3 dl
Vatten (steg 1)
3 msk
Vatten (steg 3)
1 msk
Olivolja (steg 3)
½ tsk
Socker (steg 4)
½ msk
Smör (steg 4)
1 msk
Olivolja (steg 5)
Sätt ugnen på 220°C/200°C °C varmluft. Koka upp en medelstor kastrull med vatten* [3 dl | 6 dl]. Rör i ris och salt* [½ tsk | 1 tsk], sänk till låg värme och sjud under lock i 10 min. Ta av från värme och låt vila under lock i 10 min tills riset är mjuk. TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!
Finhacka eller pressa vitlök. Finhacka lök. Skala och riv ingefära fint. Skär svamp i tunna skivor. Tärna zucchini i 1 cm stora bitar. Skär lime i klyftor. Grovhacka koriander(inklusive stjälkar). Skölj spenat.
Hetta upp olivolja* [1 msk I 2 msk] i en stor stekpanna på hög värme. Stek lök, zucchini och svamp i 6-8 min, tills lök är mjuk och svamp börjar att bli brynt. Krydda med en nypa salt*. Tillsätt ingefära, spiskummin, Tikka Masala och hälften av vitlöken och stek i 1 min, eller tills väldoftande. Tillsätt vatten* [3 msk I 6 msk] och rör tills vattnet har avdunstat, 2-3 min.
Tillsätt krossade tomater, en stor skvätt limejuice, socker* [1/2 msk | 1 msk] smör* [1/2 msk | 1 msk] och hälften av koriander. Sjud i 8-9 min, eller tills såsen har tjocknat. Smaka av med salt* och peppar*.
Blanda olivolja* [1 msk I 2 msk], resterande vitlök , en nypa koriander, och en nypa salt* och peppar* i en skål. Pensla naanbröd med vitlöksolja och värm i ugnen i 2-3 min. Tillsätt spenat till den färdiga svampbhaji, och rör tills den har mjuknade.
Lägg upp ris på tallrikar och toppa med svampbhaji. Strö över koriander och servera med limeklyftor och vitlöksnaan.