Kvällens kulinariska resa går till Kina, och vi frestar med kinesisk hoisinkyckling med aprikossås och rostad broccolini. Mör kyckling får fantastisk smak av att blandas med hoisinsås, och aprikossåsen är späckad med ljuvliga smaksensationer. Spännande är tillbehör sesamingefärsris och en krispig gurksallad med salladslök.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
300
Kycklingbröstfilé
30
Hoisinsås
(Innehåller Sesam, Soja, Gluten, Vete)
1
Gurka
1
Salladslök
10
Sesamfrön
(Innehåller Sesam Kan innehålla Nötter, Jordnötter)
12.5
Sojasås
(Innehåller Vete, Soja, Gluten)
1
Ingefära
2
Vitlöksklyfta
150
Jasminris
150
Broccolini
50
Aprikoschutney
(Innehåller Senap)
12.5
Vitvinsvinäger
(Innehåller Sulfiter)
2
Goan Xacuti
1
Chiliflakes
½
Olivolja (steg 1)
½
Salt (steg 1)
3
Vatten (steg 1)
¼
Salt (steg 2)
¼
Vetemjöl (steg 3)
1
Vatten (steg 3)
1
Smör (steg 3)
¼
Olivolja (steg 5)
Sätt ugnen på 200°C/180°C varmluft.
Riv ingefära (oskalad).
Hetta upp olivolja [1/2 msk | 1 msk] i en kastrull på medelvärme. Fräs ingefära och sesamfrön i 1-2 min.
Tillsätt vatten [3 dl | 6 dl] och koka upp. Rör i ris och salt [½ tsk | 1 tsk], sänk till låg värme och sjud under lock i 10 min.
Ta av från värme och låt vila under lock i 10 min.
Krydda kyckling på båda sidor med salt [1/4 tsk |1/2 tsk] och placera den på ena sidan av en plåt med bakplåtspapper.
Rosta i 15-18 min, tills genomstekt.
VIKTIGT: 1) Tvätta händer och köksredskap noggrant efter hantering av rå kyckling. 2) Den är färdiglagad när köttet inte längre är rosa i mitten.
Medan kyckling tillagas, blanda vetemjöl [1/4 msk | 1/2 msk] och vatten [1 dl | 2 dl] i en liten skål.
Hetta upp smör [1 msk | 2 msk] i en ny medelstor kastrull på medelvärme.
Fräs Goan Xacuti [1/2 påse, 2P] i 1-2 min.
Rör i vitvinsvinäger [1/2 paket, 2P], aprikoschutney, mjölmix, sojasås [1 tsk | 2 tsk] och en nypa peppar. Sjud i 2-3 min, rör då och då, och ställ sedan åt sidan.
Finhacka eller pressa vitlök.
Placera broccolini på andra sidan av plåten, när det återstår 10-12 min av kycklingens tillagningstid. Ringla över en skvätt olivolja, och strö över vitlök och en nypa salt.
Rosta i ugnen i 10-12 min, tills mör.
Medan broccolini steks i ugnen, tärna gurka i 1 cm stora bitar.
Skär salladslök i tunna skivor. Blanda salladslök, gurka, olivolja [1/4 msk | 1/2 msk] och en nypa salt i en skål.
Riv färdig kyckling i strimlor med en gaffel på plåten, och blanda strimlorna med hoisinsås.
Lägg upp ris i skålar. Toppa med hoisinkyckling, gurksallad och broccolini.
Garnera med chili flakes.
Ringla över lite aprikossås och servera resten vid sidan av.
TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.