Kinesisk sötsur kyckling
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Kinesisk sötsur kyckling

Kinesisk sötsur kyckling

med aromatisk pak choi och basmatiris

Sötsur sås är en klassiker från det kinesiska köket som du säkert ätit massor av gånger, men har du provat att göra den själv? Vår version innehåller sweet chilisås, sojasås, vitvinsvinäger och ketchup och vi använder den för att smaksätta kyckling som vi steker med lök och sockerärtor. Kokt basmatiris blir ett perfekt tillbehör och vi svänger även ihop en spännande sallad med pak choi, apelsin, jordnötter och ingefära.

Allergener:
Vete
Soja
Gluten
Sulfiter
Sesam
Jordnötter

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid25 minuter
25 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

300 g

Strimlad kycklingbröstfilé

80 g

Sweet chilisås

50 ml

Sojasås

(Innehåller Vete, Soja, Gluten)

2 st

Vitlöksklyfta

1 portionspåse

Sockerärtor

1 st

Lök

1 st

Apelsin

12.5 ml

Vitvinsvinäger

(Innehåller Sulfiter)

150 g

Basmatiris

1 st

Salladslök

10 g

Sesamfrön

(Innehåller Sesam Kan innehålla Korn, Kamut, Nötter, Havre, Jordnötter, Råg, Spelt, Vete)

1 st

Pak choi

10 g

Ingefärspasta

20 g

Saltade jordnötter

(Innehåller Jordnötter Kan innehålla Sesam, Nötter)

½ st

Röd chili

Ingår inte i din leverans

3 dl

Vatten (steg 1)

½ tsk

Salt (steg 1)

¼ tsk

Salt (steg 2)

2 msk

Smör (steg 3)

1 msk

Ketchup (steg 3)

¼ tsk

Salt (steg 4)

1 msk

Vetemjöl (steg 4)

1 msk

Olivolja (steg 4)

½ msk

Olivolja (steg 5)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)4212 kJ
Energi (kcal)1007 kcal
Fett38 g
varav mättat12.8 g
Kolhydrater111.6 g
varav socker39.7 g
Protein52.9 g
Salt8.8 g

Köksredskap

Stekpanna
Kastrull

Instruktioner

Koka ris
1

Koka upp en medelstor kastrull med vatten [3 dl | 6 dl].
 
Rör i ris och salt [½ tsk | 1 tsk], sänk till medellåg värme och sjud under lock i 10 min.
 
Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.
 
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!

Blanda pak choi-sallad
2

Under tiden, grovhacka pak choi.
 
Skär bort botten och toppen på apelsinen, skär sedan bort skalet runt om. Var noga med att skära bort allt det vita från skalet.
 
Halvera apelsin och skär sedan i 2 cm tjocka bitar, ta bort eventuella kärnor.
 
Grovhacka jordnötter.
Blanda ingefärspasta, pak choi, apelsin,
jordnötter och salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] i en stor skål och ställ åt sidan.

Laga sötstur sås
3

Skär lök och salladslök i tunna skivor. Kärna ur och finhacka chili [1/2 st, 2P].
 
Blanda salladslök och chili i en liten skål och ställ åt sidan.
 
Finhacka eller pressa vitlök. Smält smör [2 msk | 4 msk] i en medelstor kastrull på medelhög värme. Stek vitlök i 30 sek, tills väldoftande.
 
Tillsätt sweet chilisås, sojasås, vitvinsvinäger [1/2 paket, 2P] och ketchup [1 msk | 2 msk], rör om och ta av från värme.
 
TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.

Stek kyckling
4

Torka kyckling med hushållspapper och blanda med salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och vetemjöl [1 msk | 2 msk] i en stor skål.
 
Hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.
 
Stek kyckling och lök i 3–4 min, tills kyckling är genomstekt.
 
VIKTIGT: 1) Tvätta händer och köksredskap noggrant efter hantering av rå kyckling. 2) Den är färdiglagad när köttet inte längre är rosa i mitten.

Tillsätt sötsur sås
5

Tillsätt sockerärtor till stekpannan och stek i 1–2 min, tills något mjuka.
 
Sänk till medelvärme och tillsätt sötsur sås.
 
Rör ihop och ta av stekpannan från värme.
 
Rör ner olivolja [1/2 msk | 1 msk] i skålen med pak choi precis innan servering

Servera
6

Lägg upp ris och sötsur kyckling i skålar.
 
Toppa med salladslök, sesamfrön och chili.
 
Servera med pak choi-sallad.