Har du aldrig hört talas om bulgogi? Det är en koreansk rätt som består av nötkött som marineras, steks och sedan skivas tunt. Köttet serveras med ris och grönsaker. Vår variant frestar med ingefärsris, äppelsås och kimchi-inspirerad pak choi med chili och sesamfrön.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
12.5 g
Honung
10 g
Sriracha
50 g
Vegansk sesammajonnäs
(Innehåller Sesam, Soja, Vete, Gluten)
150 g
Långkornigt vitt ris
1 st
Pak choi
25 ml
Sojasås
(Innehåller Vete, Soja, Gluten)
300 g
Rumpstek
1 st
Vitlöksklyfta
2 tsk
Ingefära
12 ml
Vitvinsvinäger
(Innehåller Sulfiter)
½ g
Chiliflakes
1 st
Morot
10 g
Sesamfrön
(Innehåller Sesam Kan innehålla Vete, Korn, Nötter, Gluten, Spelt, Kamut, Jordnötter, Havre, Råg)
1 st
Äpple
1 st
Salladslök
1 msk
Smör till ris
3 dl
Vatten till ris
½ tsk
Salt till ris
¼ tsk
Salt till marinad
¼ tsk
Salt till inläggning
¼ tsk
Salt till grönsaker
2 msk
Vatten till dressing
½ dl
Vatten till sås
Ta fram kött så det blir rumstempererat och krydda med salt.
Riv ingefära (oskalad) fint. Smält smör i en kastrull på medelvärme. Fräs ingefära i 1–2 min.
Tillsätt vatten och koka upp. Rör i ris och salt, sänk till medellåg värme och sjud under lock i 14 min. Ta av från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!
Under tiden, riv eller pressa vitlök fint.
Blanda vitlök, ingefära, sojasås, honung, sriracha, salt, en generös nypa peppar och hälften av sesamfröna i en medelstor skål.
Lägg ner köttet i marinaden och ställ åt sidan.
TIPS: Skippa sriracha eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.
Skär pak choi i tunna skivor.
Placera pak choi i en medelstor skål och blanda med vitvinsvinäger, hälften av chiliflakes, en nypa sesamfrön och salt. Massera den med händerna i 30 sek.
TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.
Skär morot (oskalad) i 1 cm tunna stavar.
Hetta upp en skvätt olivolja i en stekpanna på medelhög värme.
Stek morot i 2–3 min, eller tills mjuk. Krydda generöst med salt och peppar, och en nypa chiliflakes. Ställ åt sidan på en tallrik.
Under tiden, riv äpple (oskalat) grovt.
Skär salladslök i tunna skivor.
Blanda sesammajonnäs och en skvätt vatten i en liten skål till en lättflytande konsistens.
TIPS: Tillsätt en skvätt vatten för att framskynda tillagningsprocessen.
Hetta upp stekpannan på medelhög värme och tillsätt en skvätt olivolja vid behov. Tillsätt kött (spara marinaden) och stek i 3–4 min per sida, eller tills brynt. Sänk värmen om marinaden börjar brännas vid. Lägg över köttet i ett foliepaket, låt vila tills servering.
Under tiden, rör i äpple och vatten i skålen med marinad.
Rör ner äpple och marinad till stekpannan och sjud i 30 sek, eller tills genomvarm. Ta av pannan från värme.
TIPS: Stek köttet i ytterligare 1–2 min för genomstekt.
Lägg upp ris och morot i skålar och toppa med äppelsås.
Skär kött i tunna skivor och placera ovanpå riset. Ringla över sky från foliepaketet.
Ringla över sesammajonnäs och garnera med salladslök och resterande sesamfrön.
Häll av lagen från pak choi och servera i en skål.