Låt de minsta finslipa sin finmotorik med att rulla perfekt runda köttbullar och lägg en välsmakande grund för köttbullsrullningsmästerskapen 2028. Tillsammans med krämigt potatismos och picklad gurka kommer lönen efter träningspasset att vara värt mödan. Grädden på moset? Löksås med morot och tranbär.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
500
Bakpotatis
2
Morot
1
Gurka, piccolo
Gurka
1
Dill
1
Lök
2
Vitlöksklyfta
25
Vitvinsvinäger
Nötfärs
30
Pankoströbröd
(Innehåller Gluten, Vete)
4
Köttbuljong
150
Gräddfil
12.5
Senap
(Innehåller Senap)
1.33
Smör
1
Ägg
2
Mjölk
3
Vatten
Koka upp vatten* i en medelstor kastrull.Skala potatis och skär i 2 cm stora bitar. Skär morot i tunna halvmånar. Koka potatisbitarna 10-15 min, eller tills de är mjuka. När det återstår ca 5 min av koktiden, sätt en sil eller ånginsats ovanpå kastrullen, lägg i morotsbitarna och sätt på ett lock så att de ångas tills de har mjuknat.
Häll av potatisen och lägg tillbaka i kastrullen. Tillsätt smör*, mjölk* och salt* [1/4 tsk, 2 pers | 1/2 tsk, 4 pers] och mosa till ett slätt mos. Sätt på ett lock så att potatismoset håller värmen.
Riv gurka i långa remsor med hjälp av en grönsaksskalare. Finhacka dill och vitlök. Skär lök i tunna skivor. Blanda vatten* (se ingredienslistan), vitvinsvinäger, en nypa dill, socker* och salt* i en skål. Tillsätt gurkremsorna, rör om och ställ åt sidan tills servering.
Blanda nötfärs, panko, ägg*, salt* [1/4 tsk, 2 pers | 1/2 tsk, 4 pers] och en generös nypa peppar* i en bunke. Rulla färsen till köttbullar, ta ca 1 msk till varje köttbulle. Det blir ca 5 köttbullar/ person. Hetta upp en skvätt olivolja* i en stekpanna på medelhög värme. Stek köttbullarna i 4-5 min tills de fått fin yta och är genomstekta. Lägg sedan över dem på en tallrik. VIKTIGT: Köttbullarna är färdiglagade när köttet inte längre är rosa.
Hetta upp en ny skvätt olivolja* i stekpannan på medelvärme. Fräs lök i 2-3 min. Tillsätt vitlök och senap [1/2 paket, 2 pers] och fräs ytterligare ca 1 min. Rör ner gräddfil och köttbuljong och tillsätt köttbullarna igen. Låt sjuda i 2-3 min tills såsen tjocknat något. Ta av stekpannan från värmen och rör ner hälften av dillen. Krydda med salt* och peppar* efter smak.
Fördela potatismos, morötter, köttbullar och löksås mellan era tallrikar. Toppa med picklad gurka och garnera med den återstående dillen.