Köttbullar och krossad myntapotatis
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile

Köttbullar och krossad myntapotatis

med krämig spenat- och gurksallad

I kväll lagar vi vad som kanske skulle klassas som Sveriges nationalrätt – nämligen köttbullar. Men vi har bytt ut de klassiska tillbehören och frestar med nya, spännande smaker. Vad sägs om krossad potatis med mynta och citron och en krämig sallad med babyspenat, gurka och crème fraiche? Vi kan garantera att det smakar fantastiskt ihop med våra gyllenstekta köttbullar som smaksatts med lök och vitlök.

Allergener:
Gluten
Vete
Mjölk

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid25 minuter
20 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

225 g

Nötfärs

25 g

Pankoströbröd

(Innehåller Gluten, Vete)

½ st

Rödlök

1 portionspåse

Mynta

400 g

Småpotatis

½ st

Citron

75 ml

Crème fraiche

(Innehåller Mjölk)

30 g

Spenat

1 st

Gurka

½ st

Vitlöksklyfta

Ingår inte i din leverans

1 msk

Smör (steg 1)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)2550 kJ
Energi (kcal)609 kcal
Fett31.7 g
varav mättat17.3 g
Kolhydrater47.9 g
varav socker6.6 g
Protein30.6 g
Salt0.1 g

Köksredskap

Stekpanna
Kastrull

Instruktioner

1

Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten

Koka potatis i 12–15 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.

Häll av vattnet och krydda potatis med en nypa salt och peppar.

Sätt åt sidan under lock.

2

Finhacka rödlök [1/2 st, 2P].

Finhacka eller pressa vitlök.

Blanda köttfärs, rödlök, vitlök, ströbröd och salt [1/2 tsk | 1 tsk] i en stor skål.

Rulla färsen till köttbullar med fuktiga händer (5 per person) och placera dem på en tallrik.

Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.

Stek köttbullar, vänd dem regelbundet, i 10–12 min, eller tills brynta och genomstekta.

Sänk till medelvärme när de är brynta. Lägg över i en skål och håll varma.

VIKTIGT: Köttbullar är färdiglagade när de inte längre är rosa i mitten.

3

Under tiden, finhacka mynta.

Sköj och finhacka babyspenat.

Halvera citron [1/2 st, 2P].

Skär gurka i halvmånar.

4

Blanda gurka, babyspenat och crème fraiche i en medelstor skål.

Smaka av med salt och peppar.

5

Hetta upp smör [1 msk | 2 msk] i samma stekpanna på hög värme.

Placera kokt potatis på en skärbräda och krossa dem med handflatan.

Stek i smör under omrörning i 3–4, tills brynta i kanterna.

Vänd potatis med en generös skvätt citronsaft och mynta.

6

Lägg upp köttbullar, potatis och sallad på tallrikar.