Den amerikanska klassikern mac n cheese är kanske så tätt på ”comfort food” man kan komma – alltså trygg och välsmakande mat som sprider en känsla av välbehag i hela kroppen! Med rigatoni i en härlig ostsås med crème fraiche och svamp som toppas med spröd pangrattato med vitlök och tryffelolja får vi krämighet och krispighet i en härlig kombination. En snabb sallad med körsbärstomater, pistagenötter och en vinägrett blir ett perfekt grönt tillbehör.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
100 g
Riven gouda
(Innehåller Mjölk)
15 g
Pistagenötter
(Innehåller Nötter Kan innehålla Korn, Gluten, Havre, Jordnötter, Råg, Sesam, Spelt, Vete)
25 g
Pankoströbröd
(Innehåller Gluten, Vete)
150 ml
Crème fraiche
(Innehåller Mjölk)
150 g
Portabello
8 ml
Tryffelolja
1 st
Vitlöksklyfta
1 paket
Rigatoni
(Innehåller Gluten, Vete Kan innehålla Soja, Senap)
250 g
Körsbärstomater
12 ml
Balsamvinäger
(Innehåller Sulfiter)
30 g
Senap
(Innehåller Senap)
60 g
Salladsmix
40 g
Finriven ost
(Innehåller Mjölk, Ägg)
4 g
Grönsaksbuljong
(Innehåller Selleri)
1 dl
Sparat pastavatten
¼ tsk
Salt till pangrattato
¼ tsk
Salt till svamp
1 msk
Olja till dressing
¼ tsk
Socker till dressing
¼ tsk
Salt till sås
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
Koka pasta i 11-12 min, eller tills ”al dente”.Precis innan pastan är färdig, skopa upp kokvatten i en kopp.
Häll av vattnet och lägg tillbaka pasta i kastrullen.
TIPS: Kokvattnet ska vara lika salt som havsvatten.
TIPS: ”Al dente” betyder att pasta är genomkokt, men att den fortfarande har tuggmotstånd.
Hetta upp en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek panko i 3–4 min, tills gyllene och krispig.
Under tiden, finhacka eller pressa vitlök.
Ta av stekpannan från värme och rör ner vitlök.
Krydda med salt och peppar och ställ åt sidan i en skål.
Skär svamp i tunna skivor.
Hetta upp en skvätt olivolja i samma stekpanna på medelhög värme.
Stek svamp i 3–4 min, tills brynt.
Krydda med salt och ställ åt sidan på en tallrik.
Under tiden, skölj salladsmix.
Halvera körsbärstomater.
Blanda balsamvinäger, hälften av senapen, olivolja, socker, en nypa salt och peppar i en medelstor skål.
Vänd ner salladsmix och körsbärstomater i vinägretten precis innan servering.
Torka ur stekpannan och hetta upp den på medelvärme.
Tillsätt crème fraiche, gouda, hälften av finriven ost, grönsaksbuljong, resterande senap, sparat kokvatten och en generös nypa peppar.
Sjud under omrörning tills osten har smält, ca 1–2 min.
Rör ner pasta och svamp, krydda med salt och ta av pannan från värme.
Rör ner tryffelolja och återstående finriven ost i pangrattaton precis innan servering.
TIPS: Tillsätt en skvätt vatten om såsen verkar för tjock.
Lägg upp mac n cheese i skålar och toppa med pangrattato.
Servera med sallad toppad med pistagenötter.