Idag lagar vi en perfekt kokt risotto, där riset har kvar lite tuggmotstånd. Champinjoner passar väldigt bra i risotto och sockerärtor och persilja ger vacker färg åt rätten. Smör och osten gör risotton krämig, och spröd prosciutto fulländar mästerverket.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
150
Risottoris
50
Prosciutto
200
Champinjoner
½
Citron
1
Lök
1
Vitlöksklyfta
4
Kycklingbuljong
40
Finriven ost
(Innehåller Mjölk, Ägg)
4
Vitlöksflörter
½
Bladpersilja
75
Sockerärtor
1
Salladslök
1
Smör (steg 1)
1
Olivolja (steg 3)
6
Vatten (steg 2)
1
Smör (steg 5)
¼
Salt (steg 3)
½
Salt (steg 2)
Sätt ugnen på 200°C/180°C (varmluft). Finhacka lök. Finhacka eller pressa vitlök. Hetta upp smör [1 msk | 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme. Fräs lök och vitlök i 1-2 min. Tillsätt risottoris och fräs tills det är lätt genomskinligt, 1-2 min.
Rör i vatten [6 dl | 12 dl], Vitlöksflörter, kycklingbuljong och salt [1/2 tsk | 1 tsk] i stekpannan, och koka upp. Sänk till medelvärme. Låt risotto sjuda i 18-22 min, eller tills buljongen har absorberats och riset är 'al dente', rör då och då. TIPS: ‘Al dente’ betyder att ris är genomkokt, men att det fortfarande har tuggmotstånd.
Skär svamp i kvartar. Sprid ut prosciutto på en sida av en plåt med bakplåtspapper. Placera svamp på den andra sidan, ringla över olivolja [1 msk | 2 msk], och krydda med salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och peppar. Baka i ugnen i 8-10 min. TIPS: Var noga med att det ska vara avstånd mellan prosciuttoskivorna.
Finhacka persilja [½ påse, 2P] (spara några hela blad till garnering). Skär citron [½ st, 2P] i klyftor. Dela sockerärtor [½ påse, 2P] på längden. Skär salladslök i tunna skivor.
Ta av färdig risotto från värme. Rör i sockerärtor [½ paket, 2P], bakad svamp, riven ost, en stor skvätt citronjuice [1 msk | 2 msk], persilja och smör[1 msk | 2 msk]. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt en skvätt vatten om risotton verkar torr. TIPS: Det är viktigt att krydda, så smaka av med salt och peppar och smaka igen.
Lägg upp risotto i skålar. Smula över prosciutto. Garnera med salladslök och resterande persilja.