Ikväll går den kulinariska resan till Amerika, och vi frestar med en välkryddad symfoni av goda smaker. Vi tillagar svarta bönor som får stå och sjuda i en underbar sås med cajunkryddor, tomatpuré, vitlök och rökt paprika. Härliga tillbehör är fluffigt ris, krispiga tortilla chips, och en spännande sallad med avokado och majs.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1 paket
Svarta bönor
1 st
Vitlöksklyfta
1 st
Lök
1 burk
Tomatpuré
2 st
Tortillabröd
(Innehåller Gluten, Vete)
4 g
Ay Cajun-ba
(Innehåller Sulfiter)
4 g
Rökt paprikapulver
4 g
Panamat
1 burk
Majs
1 paket
Gräddfil
(Innehåller Mjölk)
1 portionspåse
Koriander
½ st
Lime
150 g
Långkornigt vitt ris
1 st
Avokado
3 dl
Vatten (steg 1)
½ tsk
Salt (steg 1)
1 msk
Olivolja (steg 2)
1 msk
Ketchup (steg 2)
¼ tsk
Socker (steg 2)
½ tsk
Salt (steg 2)
1 dl
Vatten (steg 3)
1 msk
Olivolja (steg 4)
¼ tsk
Salt (steg 5)
Värm ugnen till 200°C/180°C (varmluft).
Koka upp en medelstor kastrull med vatten [3 dl | 6 dl].
Rör i ris och salt [½ tsk | 1 tsk], sänk till medellåg värme och sjud under lock i 11 min.
Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock tills servering.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte.
Under tiden, grovhacka lök.
Finhacka eller pressa vitlök.
Hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek lök i 4-5 min, eller tills mjuk.
Rör i tomatpuré, vitlök, Ay Cajun-ba, Panamat, ketchup [1 msk | 2 msk], socker [1/4 tsk | 1/2 tsk], salt [1/2 tsk | 1 tsk] och hälften av rökt paprikapulver. Stek i ytterligare 30 sek, eller tills väldoftande.
Tillsätt vatten [1 dl | 2 dl] och bönor (inklusive spad) till stekpannan och rör om.
Sänk till medelvärme och sjud i 7-8 min, eller tills tjocknat. Rör då och då.
Smaka av med salt och peppar.
Blanda resterande rökt paprikapulver och olivolja [1 msk | 2 msk] i en liten skål.
Fördela oljan på en sidan av tortillas. Skär tortillorna i trianglar och placera på en plåt med bakplåtspapper [2 plåtar, 4P]. Krydda med salt och peppar.
Baka i ugnen i 5-6 min, tills gyllene. Ta ut ur ugnen och låt svalna.
Under tiden, häll av majs.
Finhacka koriander.
Halvera och kärna ur avokado. Gröp ur avokadokött med en sked, och tärna i 2 cm stora bitar.
Skär lime [½ st, 2P] i klyftor.
Blanda majs, koriander, avokado, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk], limesaft och en nypa peppar i en medelstor skål.
Lägg upp ris, bönor och avokado- och majssallad i skålar.
Toppa bönor med gräddfil.
Servera med tortillachips.