Ikväll drömmer vi oss bort till medelhavet och lagar en förföriskt god gryta med räkor, tomat, lök, calabresepesto, grädde och vår egen kryddblandning som vi kallar Mamas favorit. Underbara tillbehör är fluffigt basmatiris med vitlök, och färsk basilika.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
150
Räkor
(Innehåller Kräftdjur, Sulfiter Kan innehålla Mjölk, Ägg, Senap, Soja, Gluten, Sesam, Fisk, Blötdjur)
1
Basilika
30
Calabresepesto
1
Matlagningsgrädde
(Innehåller Mjölk)
4
Vitlöksflörter
4
Grönsaksbuljong
(Innehåller Selleri)
1
Lök
4
Mamas Favorit
(Innehåller Ägg)
2
Tomat
1
Vitlöksklyfta
150
Långkornigt vitt ris
½
Salt (steg 1)
3
Vatten (steg 1)
½
Olivolja (steg 1)
½
Salt (steg 3)
1
Olivolja (steg 3)
1
Vatten (steg 4)
Finhacka eller pressa vitlök.
Hetta upp olivolja [½ msk | 1 msk] i en medelstor kastrull på medelvärme. Fräs vitlök i 30 sek.
Tillsätt vatten [3 dl | 6 dl] och koka upp. Rör i ris och salt [½ tsk | 1 tsk], sänk till medellåg värme och sjud under lock i 10 min.
Ta av från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!
Under tiden, skär lök i tunna skivor.
Grovhacka tomat och basilikablad.
Hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek lök i 4-5 min, tills mjuk.
Tillsätt tomat, Mamas favorit, Vitlöksflörter och salt [1/2 tsk | 1 tsk], och stek i ytterligare 2-3 min, tills tomat är lätt mjuk.
Krydda räkor med salt.
Rör i calabresepesto [1/2 paket, 2P], räkor, matlagningsgrädde, grönsaksbuljong och
vatten [1 dl | 2 dl] i stekpannan. Sjud i 3-4 min, tills såsen har tjocknat och räkor är genomstekta.
Smaka av med salt och peppar.
TIPS: Räkorna är färdiga när de är rosa utanpå och ogenomskinliga i mitten.
Precis innan servering, rör ner basilika i stekpannan.
Lägg upp ris och räkgryta i skålar.