Sommaren är snart slut, och kanske hann ni inte med en resa till Grekland i år. Ni ska inte förtvivla, ikväll tar vi nämligen en kulinarisk resa till Grekland, och lagar fantastiska medelhavsjärpar med en utsökt hemmalagad tzatziki! Vi svänger också ihop en härlig grekisk sallad med tomat, persilja, gurka och givetvis grekisk salladsost!
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
150
Jasminris
1
Gurka
250
Nötfärs
4
Medelhavets Pärla
75
Yoghurt
(Innehåller Mjölk)
4
Grönsaksbuljong
30
Pankoströbröd
(Innehåller Gluten, Vete)
1
Bifftomat
1
Bladpersilja
50
Grekisk salladsost
½
Vitlöksklyfta
1
Ägg (steg 2)
½
Salt (steg 2)
3
Vatten (steg 1)
Koka upp en medelstor kastrull med vatten* [3 dl | 6 dl] och grönsaksbuljong. Rör i ris, sänk till låg värme och sjud under lock i 12 min. Ta av från värme och låt vila under lock i 10 min tills riset är mjukt. TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!
Blanda nötfärs, panko, ägg* [1 st | 2 st ], salt* [1/2 tsk | 1 tsk] och Medelhavets Pärla i en stor skål. Forma färs till järpar - ca. 3 per pers.
Hetta upp en skvätt olivolja* i en stor stekpanna på medelhög värme. Stek järpar i 10-12 min (vänd ofta), eller tills genomstekt. VIKTIGT: Köttet är färdiglagad när det är genomstekt och utan inslag av rosa.
Riv hälften av gurkan och pressa ur så mycket våtska som möjligt. Finhacka eller pressa vitlök [1/2 st, 2P]. Blanda yoghurt, riven gurka, vitlök, en generös nypa salt* och peppar* i en liten skål.
Hacka tomat, persilja och resterande gurka. Blanda tomat, gurka, smulad grekisk salladsost [1/2 paket, 2P] i en ny skål. Ringla över olivolja* och blanda försiktigt. Smaka av med peppar*.
Lägg upp ris, järpar och tomatsallad i skålar. Toppa med tzatziki och strö över persilja.