Hamburgare smakar alltid gott, och givetvis är det roligt att variera lite, så ikväll bjuder vi på ett härligt recept på vegetariska bönburgare med svarta bönor, mozzarellaost och vår ljuvliga kryddblandning som vi kallar för Tex-Mex. Vi bygger våra burgare med bönbiffar, avokadomash, tomat och rödlök, och serverar dem med krispiga pommes och gräslöksdressing.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
500 g
Potatis
4 g
Ay Cajun-ba
(Innehåller Sulfiter)
1 st
Vitlöksklyfta
1 st
Rödlök
1 paket
Svarta bönor
30 g
Pankoströbröd
(Innehåller Gluten, Vete)
5 g
Tex-Mex
1 portionspåse
Gräslök
½ paket
Gräddfil
(Innehåller Mjölk)
1 st
Tomat
50 g
Riven mozzarella
(Innehåller Mjölk)
2 st
Briochebröd
(Innehåller Ägg, Gluten, Mjölk, Vete Kan innehålla Sesam, Soja)
1 st
Avokado
½ tsk
Salt (steg 1)
¼ tsk
Salt (steg 2)
1 msk
Vatten* (steg 2)
¼ tsk
Salt (steg 5)
Sätt ugnen på 240°C/220°C (varmluft). Skär potatis (oskalad) i 1 cm pommes. Placera dem på en plåt [2 st, 4P] med bakplåtspapper, lämna rum till bönbiffar (steg 4). Blanda med lite olivolja*, Ay Cajun-ba, salt* [1/2 tsk | 1 tsk] och peppar*. Rosta i ugnen i 25-30 min, eller tills gyllene. Halvera rödlök, skär ena halvan i tunna skivor och spara resten till steg 2. Placera lökskivor i en liten skål, krydda generöst med salt* och ställ åt sidan.
Finhacka eller pressa vitlök. Finhacka resterande rödlök. Skölj svarta bönor. Blanda bönor, rödlök och vitlök i en medelstor skål, och mosa med en gaffel till en jämn färs. Rör i panko, Tex-Mex, vatten* [1 msk | 2 msk], salt* [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar*. Forma färsen till biffar (1 per pers).
Hetta upp en stor stekpanna på medelhög värme och tillsätt olivolja* så det täcker pannan. Stek biffar i 3-4 min per sida, eller tills gyllene och genomstekta. TIPS: Vänd inte för tidigt, då kan de gå sönder. Finhacka gräslök. Blanda gräddfil [1/2 paket, 2P], gräslök och en nypa salt* i en liten skål. Skär tomat i tunna skivor.
Dela burgerbröd på mitten. Strö över mozzarella på färdigstekta bönbiffar och lägg försiktigt över dem till plåten med pommes. Placera burgerbröd på gallret i ugnen. Värm bönbiffar och bröd tills osten har smält och brödet är genomvarmt, 3-4 min.
Halvera avokado, kärna ur och gröp ur med en sked. Mosa avokado med salt* [1/4 tsk | 1/2 tsk] och peppar* i en liten skål. Skölj rödlök under kallt vatten. TIPS: Skär avokado i tunna skivor om de är för hårda för att mosa.
Bre ena sidan av burgerbröden med gräslöksdressing och andra sidan med avokadomash. Toppa med bönbiffar, tomat och rödlök. Servera med pommes och resterande gräslöksdressing.