De dagar när solen lyser med sin frånvaro behöver vi härlig mysmat som kommer att slukas av hela familjen. Ikväll gör vi en värmande blomkålscurry som serveras med en syrlig aprikoschutney och svalkande crème fraiche. Blomkålscurryn består av rostad blomkål och morot, som kokas med röda linser, kokosmjölk, vitlök och indiska kryddor.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
275
Blomkål
1
Morot
8
Milda Mahal
150
Basmatiris
1
Lök
2
Vitlöksklyfta
100
Röda linser
(Kan innehålla Gluten)
1
Chiliflakes
200
Kokosmjölk
4
Grönsaksbuljong
(Innehåller Selleri)
12.5
Sojasås
(Innehåller Vete, Soja, Gluten)
1
Koriander
50
Aprikoschutney
(Innehåller Senap)
½
Crème fraiche
(Innehåller Mjölk)
2.5
Vatten (steg 4)
1
Smör (steg 3)
3
Vatten (steg 2)
½
Salt (steg 2)
¼
Salt (steg 5)
Sätt ugnen på 220°C/200°C varmluft. Skär blomkål i små buketter. Skär morot (oskalad) i 1 cm breda halvmånar. Placera blomkål och morot på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med lite olivolja, hälften av Milda Mahal, salt och peppar. Rosta tills mjuka, 25-30 min.
Koka upp en kastrull med vatten [3 dl | 6 dl]. Tillsätt ris och salt [1/2 tsk | 1 tsk], rör och koka på låg värme under lock i 10 min. Ta av från värme och låt vila under lock i 10 min tills riset är mjukt. TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!
Finhacka lök. Finhacka eller pressa vitlök. Skölj röda linser. Hetta upp smör[1 msk | 2 msk] i en medelstor kastrull på medelvärme. Stek lök under omrörning tills mjuk, 4-5 min. Tillsätt vitlök, resterande Milda Mahal och en nypa chili flakes (om du gillar stark mat), och stek i 1 min.
Tillsätt röda linser, kokosmjölk, vatten [21/2 dl | 5 dl] och grönsaksbuljong till kastrullen. Koka upp, sänk värmen och sjud under lock i 10 min. Ta bort locket och sjud i ytterligare 5-6 min, tills linserna är mjuka.
Rör i rostade grönsaker och sojasås [1/2 paket, 2P] med de färdiga linserna. Krydda med salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och peppar. Grovhacka koriander.
Lägg upp ris och blomkålscurry i djupa skålar. Toppa med koriander, aprikoschutney och en klick crème fraiche.