Vi kategoriserar recept som “Klimatsmarta” om de producerar minst 50 % mindre koldioxid än en genomsnittlig måltid från HelloFresh. Du kan hitta mer information i vårt Hjälpcenter.
Misopasta består av fermenterade sojabönor och är ett vanligt inslag i det japanska köket. I dagens rätt använder vi den för att ta vår ugnsbakade aubergine till nya höjder, tillsammans med soja, sweet chilisås och ketchup. Vi toppar vår glaserade aubergine med koriander och jordnötter och serverar den med kålsallad med syltad ingefära, citrongräsris och asiatisk majonnäs.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1 st
Aubergine
150 g
Långkornigt vitt ris
30 g
Misopasta
(Innehåller Soja, Gluten, Vete)
25 ml
Sojasås
(Innehåller Vete, Soja, Gluten)
40 g
Sweet chilisås
150 g
Förskuren spetskål
1 st
Salladslök
50 g
Vegansk asiatisk majonnäs
(Innehåller Gluten, Sesam, Soja, Vete)
½ st
Lime
1 portionspåse
Koriander
20 g
Saltade jordnötter
(Innehåller Jordnötter Kan innehålla Sesam, Nötter)
1 st
Ingefära
1 st
Citrongräs
½ msk
Olivolja (steg 2)
½ tsk
Salt (steg 2)
3 dl
Vatten (steg 2)
1 msk
Ketchup (steg 4)
¼ tsk
Salt (steg 3)
¼ tsk
Socker (steg 3)
1 dl
Vatten (steg 4)
¼ msk
Olivolja (steg 5)
Värm ugnen till 220 °C/200 °C (varmluft).
Halvera aubergine på längden.
Skär 1 cm djupa skåror i ett kryssmönster, utan att skära genom skalet.
Placera aubergine med skärsidan uppåt på en plåt med bakplåtspapper.
Ringla över olivolja och krydda med salt och peppar.
Rosta i ugnen i 25–30 min, eller tills gyllene och mjuka.
Banka citrongräs med en träsked.
Hetta upp olivolja [½ msk | 1 msk] i en medelstor kastrull på medelhög värme.
Fräs citrongräs i 1–2 min, eller tills väldoftande.
Tillsätt vatten [3 dl | 51/2 dl] och koka upp. Rör i ris och salt [½ tsk | 1 tsk], sänk till medellåg värme och sjud under lock i 14 min.
Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min. Plocka bort citrongräs.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!
Under tiden, riv ingefära (oskalad) fint.
Halvera lime [1/2 st, 2P].
Blanda ingefära [1/2 tsk | 1 tsk], limesaft [1 msk | 2 msk], salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och socker [1/4 tsk | 1/2 tsk] i en stor skål och ställ åt sidan.
Blanda sojasås, misopasta, sweet chilisås och ketchup [1 msk | 2 msk] i en liten skål.
När det återstår 15 min av auberginens tillagningstid, bre misoblandning på skärsidan. Häll vatten [1 dl | 2 dl] i ugnsformen.
Rosta resterande tid, tills mjuk och karamelliserad.
Grovhacka koriander och jordnötter.
Skär salladslök i tunna skivor.
Rör ner spetskål, olivolja [1/4 msk | 1/2 msk] och salladslök i skålen med syltad ingefära precis innan servering.
Fyll en liten skål med ris och pressa så att den blir kompakt. Placera en tallrik ovanpå och vänd tillsammans så att riset blir formad som en kupa. Fortsätt med riset till resten av portionerna.
Lägg upp aubergine och kålsallad på tallrikarna.
Toppa aubergine med resterande sås från ugnsformen och garnera med koriander och jordnötter.
Servera med en klick asiatisk majonnäs.