Ta med hela familjen på en kulinarisk resa till Grekland, och dröm er bort till turkosblått hav och långa sandstränder med kvällens middag. Vi lagar koftas på nötfärs och serverar dem med medelhavskryddade pommes och rostade pitabröd med myntaolja. Sedan festar vi till det med inte mindre än två klassiska tillbehör – grekisk sallad och tzatziki som får en ny twist i form av dill.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
500 g
Potatis
4 g
Medelhavets Pärla
150 ml
Yoghurt
(Innehåller Mjölk)
1 st
Gurka
1 st
Vitlöksklyfta
1 portionspåse
Dill
125 g
Körsbärstomater
75 g
Rädisor
100 g
Grekisk salladsost
(Innehåller Mjölk)
225 g
Nötfärs
4 g
Panamat
25 g
Ströbröd
(Innehåller Gluten, Vete)
1 portionspåse
Mynta
2 st
Pitabröd
(Innehåller Gluten, Vete)
100 g
Romansallad
½ tsk
Salt (steg 1)
¼ tsk
Salt (steg 2)
½ msk
Olivolja (steg 3)
¼ tsk
Salt (steg 3)
1 st
Ägg (steg 4)
½ tsk
Salt (steg 4)
2 msk
Olivolja (steg 5)
¼ tsk
Salt (steg 5)
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Skär potatis (oskalad) i 1 cm tunna pommes och placera dem på en plåt [2 plåtar, 4P] med bakplåtspapper.
Blanda med olivolja, Medelhavets Pärla, salt [1/2 tsk | 1 tsk] och en nypa peppar.
Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills gyllene och mjuka.
Finhacka dill och finhacka eller pressa vitlök.
Riv gurka grovt och pressa ur så mycket vätska som möjligt i en ren handduk.
Blanda gurka, vitlök, yoghurt, dill, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar i en medelstor skål. Ställ åt sidan.
Ansa sallad och separara och grovhacka salladsblad.
Halvera körsbärstomater.
Skär rädisor i tunna skivor.
Smula grekisk salladsost.
Blanda sallad, körsbärstomater, rädisor, salladsost, olivolja [1/2 msk | 1 msk], salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar i en medelstor skål. Ställ åt sidan.
Blanda färs, Panamat, ströbröd, ägg [1 st | 2 st], salt [1/2 tsk | 1 tsk] och en nypa peppar i en stor skål.
Forma färsen till 8 cm långa koftas med fuktiga händer (3 per person).
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek koftas, vänd dem regelbundet, i 2–3 min, eller tills brynta. Sänk till medelvärme och stek i ytterligare 6–7 min, eller tills genomstekta.
VIKTIGT: Köttet är färdiglagat när det inte längre är rosa i mitten.
Under tiden, finhacka myntablad.
Blanda mynta, olivolja [2 msk | 4 msk] och salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] i en liten skål.
Placera pitabröd på en plåt med bakplåtspapper och bre med myntaolja.
Värm i ugnen i 2–3 min, eller tills rostat.
Skär i kvartar.
Lägg upp koftas, pommes, grekisk sallad och pitabröd på tallrikar.
Servera med tzatziki.