Nötfärskoftas och grekisk sallad
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Nötfärskoftas och grekisk sallad

Nötfärskoftas och grekisk sallad

med kryddiga pommes och dilltzatziki

Ta med hela familjen på en kulinarisk resa till Grekland, och dröm er bort till turkosblått hav och långa sandstränder med kvällens middag. Vi lagar koftas på nötfärs och serverar dem med medelhavskryddade pommes och rostade pitabröd med myntaolja. Sedan festar vi till det med inte mindre än två klassiska tillbehör – grekisk sallad och tzatziki som får en ny twist i form av dill.

Allergener:
Mjölk
Gluten
Vete

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid35 minuter
35 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

500 g

Potatis

4 g

Medelhavets Pärla

150 ml

Yoghurt

(Innehåller Mjölk)

1 st

Gurka

1 st

Vitlöksklyfta

1 portionspåse

Dill

125 g

Körsbärstomater

75 g

Rädisor

100 g

Grekisk salladsost

(Innehåller Mjölk)

225 g

Nötfärs

4 g

Panamat

25 g

Ströbröd

(Innehåller Gluten, Vete)

1 portionspåse

Mynta

2 st

Pitabröd

(Innehåller Gluten, Vete)

100 g

Romansallad

Ingår inte i din leverans

½ tsk

Salt (steg 1)

¼ tsk

Salt (steg 2)

½ msk

Olivolja (steg 3)

¼ tsk

Salt (steg 3)

1 st

Ägg (steg 4)

½ tsk

Salt (steg 4)

2 msk

Olivolja (steg 5)

¼ tsk

Salt (steg 5)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)4759 kJ
Energi (kcal)1137 kcal
Fett62.1 g
varav mättat26.7 g
Kolhydrater102.5 g
varav socker14.4 g
Protein51.6 g
Salt7.5 g

Köksredskap

Bakplåt
Stekpanna
Rivjärn

Instruktioner

Rosta pommes
1

Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).

Skär potatis (oskalad) i 1 cm tunna pommes och placera dem på en plåt [2 plåtar, 4P] med bakplåtspapper.

Blanda med olivolja, Medelhavets Pärla, salt [1/2 tsk | 1 tsk] och en nypa peppar.

Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills gyllene och mjuka.

Gör tzatziki
2

Finhacka dill och finhacka eller pressa vitlök.

Riv gurka grovt och pressa ur så mycket vätska som möjligt i en ren handduk.

Blanda gurka, vitlök, yoghurt, dill, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar i en medelstor skål. Ställ åt sidan.

Blanda sallad
3

Ansa sallad och separara och grovhacka salladsblad.

Halvera körsbärstomater.

Skär rädisor i tunna skivor.

Smula grekisk salladsost.

Blanda sallad, körsbärstomater, rädisor, salladsost, olivolja [1/2 msk | 1 msk], salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar i en medelstor skål. Ställ åt sidan.

Stek koftas
4

Blanda färs, Panamat, ströbröd, ägg [1 st | 2 st], salt [1/2 tsk | 1 tsk] och en nypa peppar i en stor skål.

Forma färsen till 8 cm långa koftas med fuktiga händer (3 per person).

Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.

Stek koftas, vänd dem regelbundet, i 2–3 min, eller tills brynta. Sänk till medelvärme och stek i ytterligare 6–7 min, eller tills genomstekta.

VIKTIGT: Köttet är färdiglagat när det inte längre är rosa i mitten.

Rosta pitabröd
5

Under tiden, finhacka myntablad.

Blanda mynta, olivolja [2 msk | 4 msk] och salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] i en liten skål.

Placera pitabröd på en plåt med bakplåtspapper och bre med myntaolja.

Värm i ugnen i 2–3 min, eller tills rostat.

Skär i kvartar.

Servera
6

Lägg upp koftas, pommes, grekisk sallad och pitabröd på tallrikar.

Servera med tzatziki.