Ikväll bjuder vi på ett fyrverkeri av färger och smaker. Vi gratinerar aubergine med vår färdiga Saha-Ras kryddblandning, och grekisk salladsost. Ljuvligt tillbehör är persilje-citron bulgur, en fantastisk myntasallad med gurka och morot, och karamelliserad rödlök. Vi toppar härligheterna med yoghurt, mynta, mandlar och citronklyftor!
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
15
Balsamvinäger
4
Grönsaksbuljong
1
Aubergine
4
Saha-Ras
1
Rödlök
1
Gurka
1
Morot
1
Mynta
½
Bladpersilja
½
Citron
20
Mandlar
(Innehåller Nötter)
170
Bulgur
(Innehåller Vete, Gluten)
100
Grekisk salladsost
75
Yoghurt
(Innehåller Mjölk)
¼
Salt (steg 4)
½
Socker (steg 3)
8
Vatten (steg 2)
1
Vatten (steg 3)
Sätt ugnen på 220°C/200°C varmluft. Dela aubergine på längden. Skär 1 cm djupa skåror i kryssmönster på auberginehalvorna - se till att inte skära i skalet. Ringla över en skvätt olivolja* på varje halva och krydda med en generös nypa salt*, peppar* och hälften av Saha-ras. Gnid in saltet och Saha-rasen i skårorna. Placera aubergine på en plåt med bakplåtspapper i toppen av ugnen. Rosta tills mjuk och gyllene, 22-25 min.
Koka upp en medelstor kastrull med vatten* [8 dl | 16 dl]. Skiva rödlök tunt. Grovhacka gurka och mandlar. Skala morot i långa band med en potatisskalare. Plocka och finhacka myntablad. Grovhacka persilja [1/2 påse, 2P]. Dela citron [1/2 st, 2P] i klyftor.
Hetta upp en skvätt olivolja* i en medelstor stekpanna på medelhög värme. Fräs rödlök i 5-6 min, tills mjuk. Rör i balsamvinäger, socker* [1/2 tsk | 1 tsk] och vatten* [1 msk | 2 msk]. Stek i 3-4 min, eller tills karamelliserat. Blanda gurka, morot, mynta (spara lite till garnering), en generös skvätt citronjuice, och en skvätt olivolja* ordentligt i en skål. Smaka av med salt* och peppar*.
Tillsätt bulgur, grönsaksbuljong och resterande Saha-ras till det kokande vattnet när det återstår 5 min av auberginernas tillagningstid. Koka i 9-10 min, eller tills ‘al dente’. Häll av vattnet, lägg tillbaka bulgur i kastrullen och rör i persilja. Krydda med en stor skvätt olivolja*, salt* [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar* efter smak.
Ta ut aubergine från ugnen när den är mjuk, och höj värme till 240°C/220°C. Smula över salladsost på auberginen och placera i toppen av ugnen i 4-5 min tills osten börjar bli gyllene.
Servera aubergine (en halva per person) på en bädd av bulgur och med myntasallad bredvid. Toppa med karamelliserad rödlök och en klick yoghurt. Garnera med mandlar och resterande mynta. Servera med citronklyftor.