Den italienska staden Neapel är inte bara känd för sin pizza – där är man dessutom expert på att laga fantastiska pastarätter. Vi har hämtat inspiration från detta kulinariska centrum till kvällens middag och lagar perfekt al dente-kokt rigatoni i en lyxig tomatsås med schalottenlök, vitlök kalamataoliver, calabresepesto och färsk basilika. Pangrattato på cashewnötter och panko ger extra crunch på toppen.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
70 g
Kalamataoliver
40 g
Cashewnötter
(Innehåller Nötter Kan innehålla Jordnötter, Sesam)
2 st
Vitlöksklyfta
½ paket
Krossade tomater
1 portionspåse
Basilika
25 g
Pankoströbröd
(Innehåller Gluten, Vete)
1 paket
Rigatoni
(Innehåller Vete, Gluten Kan innehålla Soja)
1 g
Chiliflakes
12 ml
Balsamvinäger
(Innehåller Sulfiter)
60 g
Calabresepesto
4 g
Grönsaksbuljong
(Innehåller Selleri)
1 st
Schalottenlök
½ msk
Olivolja (steg 3)
¼ tsk
Salt (steg 3)
¼ tsk
Salt (steg 4)
¼ tsk
Socker (steg 4)
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
Koka pasta i 11–12 min, eller tills ”al dente”.
Precis innan pastan är färdig, skopa upp kokvatten [1 dl | 2 dl] i en kopp.
Häll av vattnet och lägg tillbaka pasta i kastrullen.
TIPS: Kokvattnet ska vara lika salt som havsvatten.
TIPS: ”Al dente” betyder att pasta är genomkokt, men att den fortfarande har tuggmotstånd.
Under tiden, finhacka schalottenlök.
Finhacka basilikablad.
Finhacka eller pressa vitlök.
Grovhacka oliver.
Grovhacka cashewnötter.
Hetta upp olivolja [1/2 msk | 1 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek panko och cashewnötter i 3–4 min, eller tills gyllene och krispiga.
Krydda med salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar. Lägg över i en liten skål.
Hetta upp en skvätt olivolja i samma stekpanna på medelhög värme.
Stek schalottenlök och vitlök i 2–3 min, eller tills de börjar mjukna.
Tillsätt krossade tomater [1/2 paket, 2P], grönsaksbuljong och balsamvinäger, och sjud i 6–7 min.
Tillsätt chiliflakes, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk], socker [1/4 tsk | 1/2 tsk], sparat pastavatten, calabresepesto, oliver och en nypa peppar. Sjud i ytterligare 2 min, eller tills genomvarmt.
TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.
Vänd ner pasta och basilika i såsen.
TIPS: Tillsätt en skvätt vatten om pastan verkar torr.
Lägg upp pasta i skålar.
Toppa med cashewcrunch.