Ikväll presenterar vi en riktigt lyxig helgrätt, perfekt som bjudrätt, eller bara för att skämma bort familjen lite extra. Supermör ryggbiff som steks efter era önskemål. Läckert tillbehör är krämig potatismos, som får extra smak av att tillagas med vitlök. Vi rostar även jordärtskockor tillsammans med timjan, och blandar dem sen med körvel. Vi toppar läckerheterna med en fantastisk ostronskivlingsås.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1
Timjan
300
Angus ryggbiff
100
Ostronskivling
1
Körvel
1
Matlagningsgrädde
(Innehåller Mjölk)
4
Kycklingbuljong
300
Jordärtskocka
1
Vitlöksklyfta
500
Bakpotatis
¼
Salt (steg 5)
¼
Salt (steg 2)
2
Mjölk (steg 2)
Smör (steg 2)
Sätt ugnen på 240°C/220°C (varmluft). Ta fram köttet så det blir rumstempererat, och krydda med en nypa salt* på båda sidor. Grovhacka timjanblad [2 kvistar | 4 kvistar]. Skrubba jordärtskocka och tärna den i 3 cm stora bitar. Fördela dem på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med lite olivolja*, timjan, salt* och peppar*. Sprid ut och rosta överst i ugnen tills möra, 30-35 min.
Koka upp en kastrull med saltat vatten*. Skala och tärna potatis i 2 cm stora bitar. Skala vitlök. Koka potatis och vitlök i 10-12 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv. Häll av vattnet och lägg tillbaka potatis och vitlök i kastrullen. Mosa tillsammans med en generös klick smör*, mjölk* [2 msk | 4 msk] och salt* [1/4 tsk | 1/2 tsk]. Sätt åt sidan under lock för att hålla på värmen.
Grovhacka ostronskivling.
Hetta upp en skvätt olivolja* i en stor stekpanna på hög värme när det återstår 10 min av jordärtskockans tillagningstid. Bryn köttet i 1 min per sida. Sänk till medelhög värme och stek i 1-2 min per sida för medium rare. TIPS: Stek i ytterligare 1-2 min om du vill ha köttet mer genomstekt. Låt köttet vila i ett foliepaket i några minuter. Köttet kommer fortsätta tillagas något under tiden det vilar.
Hetta upp stekpannan igen på medelhög värme (torka inte ur pannan). Tillsätt en skvätt olivolja* och ostronskivling. Stek tills gyllene, 3-4 min. Sänk till medelvärme. Tillsätt matlagningsgrädde, buljong, salt* [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar. Sjud tills såsen har tjocknat, 2-3 min. Finhacka körvel, och blanda den med den färdigrostade jordärtskockan och en skvätt olivolja*.
Skär köttet i tunna skivor. Lägg upp ryggbiff, potatismos, och rostad jordärtskockar på tallrikar. Servera med ostronskivlingsås.