Fram med det finaste porslinet, för ikväll bjuder vi på en riktigt lyxig lördagsrätt! Supermör, perfekt stekt ryggbiff intar såklart huvudrollen. Är ni trötta på bacon-lindade bönor? Då provar vi något nytt och lindar bönorna in i prosciutto istället. Potatismoset ser kanske ut som vanligt potatismos - men det innehåller även palsternacka, vilket ger en helt ny dimension till moset. Givetvis ska vi ha sås, vi slår till med en rödsvinssås med schalottenlök och timjan. Så kan festen börja!
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
300
Haricots verts
300
Angus ryggbiff
60
Rödvinssås
(Innehåller Sulfiter)
1
Palsternacka
500
Potatis
1
Schalottenlök
1
Timjan
25
Prosciutto
3
Vatten (steg 5)
2
Mjölk (steg 2)
Smör (steg 2)
Ta fram köttet så det blir rumstempererat. Sätt ugnen på 220°C/200°C varmluft. Koka upp en stor kastrull med saltat vatten*. Ansa gröna bönor. Dela prosciuttoskivor [1/2 paket, 2P] på hälften. Linda en prosciuttoskiva runt 6-8 gröna bönor. Överför till en plåt med bakplåtspapper och fortsätt med resterande bönor - ca 2 knippen per person. Ringla över olivolja* och tillaga i ugnen i 15-20 min, eller tills bönorna är mjuka.
Skala och tärna potatis och palsternacka i 2 cm stora bitar. Tillsätt bitarna till det kokande vattnet, och koka i 10-15 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv. Häll av vattnet och mosa bitarna tillsammans med mjölk* [2 msk | 4 msk], en nypa salt* och en generös klick smör*. Sätt åt sidan under lock för att hålla på värmen.
Hetta upp en skvätt olivolja* i en stor stekpanna på hög värme. Krydda köttet med en nypa salt* och peppar*, och bryn det i 1 min per sida. Sänk till medelhög värme och stek i 1-2 min per sida för medium rare. Sätt köttet åt sidan, täck med folie och låt vila i några minuter. TIPS: Stek i ytterligare 1-2 min om du vill ha köttet mer genomstekt. VIKTIGT: Köttet kan ätas när den har fått en fin stekyta.
Hetta upp en ny skvätt olivolja* i stekpannan på medelvärme. Finhacka schalottenlök. Fräs schalottenlök och timjankvistar [2 kvistar | 4 kvistar] i 2-3 min, eller tills löken börjar mjukna.
Tillsätt rödvinssås, vatten* [3 msk | 5 msk] och en generös nypa peppar* till stekpanna. Rör om tills såsen är uppvärmd och tillsätt avrunnen köttsaft från köttet. Krydda med salt* och peppar*. Plocka bort timjankvistar från rödvinssåsen.
Lägg upp palsternack- och potatismos, ryggbiff och prosciuttolindade bönor på tallrikar. Skeda över rödvinssås och garnera med en lite färska timjanblad.