Kvällens recept är det ultimata beviset på att vegetarisk mat är allt annat än tråkig! Vi bjuder på en smakexplosion i form av gyllenstekt grillost med en pankopanering smaksatt med sataysås och vår egen kryddblandning Milda Mahal, kokosris och morot- och gurksallad med lime och färska örter. En yoghurtdipp med salladslök som vi toppar med chili- och vitlöksolja blir pricken över i:et.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
200 g
Grillost
(Innehåller Mjölk)
50 g
Sataysås
(Innehåller Jordnötter, Soja, Gluten, Vete)
50 g
Pankoströbröd
(Innehåller Gluten, Vete)
4 g
Milda Mahal
150 g
Jasminris
1 st
Morot, Julienne
1 portionspåse
Mynta & koriander
½ st
Lime
1 st
Gurka
1 st
Salladslök
1 g
Chiliflakes
15 g
Riven kokos
(Kan innehålla Korn, Sesam, Råg, Jordnötter, Vete, Gluten, Nötter, Spelt, Havre)
75 ml
Yoghurt
(Innehåller Mjölk)
½ st
Vitlöksklyfta
½ msk
Smör (steg 1)
½ tsk
Salt (steg 1)
3 dl
Vatten (steg 1)
1 msk
Olivolja (steg 2)
¼ tsk
Salt (steg 3)
2 msk
Vetemjöl (steg 4)
1 msk
Olivolja (steg 5)
Hetta upp smör [1/2 msk | 1 msk] i en medelstor kastrull på medelvärme.
Stek riven kokos i 30 sek, eller tills brynt.
Tillsätt vatten [3 dl | 6 dl] och koka upp. Rör i ris och salt [1/2 tsk | 1 tsk], sänk till medellåg värme och sjud under lock i 12 min.
Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte.
Under tiden, skär salladslök i tunna skivor.
Blanda salladslök, yoghurt, en nypa salt och peppar i en liten skål. Ställ åt sidan.
Finhacka eller pressa vitlök [1/2 st, 2P].
Blanda vitlök, chiliflakes, olivolja [1 msk | 2 msk], en nypa salt och peppar i en ny liten skål. Ställ åt sidan.
TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.
Halvera lime [1/2 st, 2P].
Grovhacka gurka.
Finhacka mynta och koriander.
Blanda morot, gurka, salt [1/4 tsk |1/2 tsk], limesaft [1 msk | 2 msk], koriander och mynta i en stor skål. Tillsätt eventuellt en skvätt olivolja. Ställ åt sidan.
Tärna grillost i 1 cm stora bitar.
Lägg mjöl [2 msk | 4 msk] i en djup tallrik.
Häll sataysås [1/2 paket, 2P] i en ny djup tallrik.
Blanda panko, Milda Mahal och en generös nypa peppar i en tredje djup tallrik.
Panera grillost först i mjöl, sen i sataysås och sist i panko.
Hetta upp en stor stekpanna på medelhög värme och tillsätt olivolja så det täcker pannan.
Stek grillost i 2–3 min per sida, eller tills gyllene. Lägg över på en tallrik med hushållspapper.
Lägg upp ris, grillost och sallad på tallrikar.
Servera med yoghurtdipp toppad med vitlöks- och chiliolja.