Har du aldrig hört om Florentine? Det är en fransk vit sås med spenat. I vår variant innehåller den även vitlök, schalottenlök, tomat och ost för extra krämighet. I kväll blir den ett perfekt komplement till rättens huvudroll – ljuvligt sprödstekt sej! Som tillbehör serverar vi citrondoftande rostad brysselkål och potatis.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
400 g
Småpotatis
150 g
Brysselkål
½ st
Citron
1 st
Schalottenlök
1 st
Vitlöksklyfta
1 st
Tomat
250 g
Sej
(Innehåller Fisk)
150 ml
Matlagningsgrädde
(Innehåller Mjölk)
20 g
Finriven ost
(Innehåller Mjölk, Ägg)
2 g
Grönsaksbuljong
(Innehåller Selleri)
60 g
Spenat
½ tsk
Salt (steg 1)
2 msk
Vetemjöl (steg 2)
½ msk
Olivolja (steg 4)
¼ tsk
Salt (steg 5)
¼ tsk
Salt (steg 2)
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Skär potatis (oskalad) i kvartar och placera dem på ena sidan av en plåt [2 plåtar, 4P] med bakplåtspapper.
Blanda med olivolja, salt [1/2 tsk | 1 tsk] och en nypa peppar.
Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills gyllene.
Under tiden, ta bort de yttersta bladen från brysselkålen och dela dem på hälften.
Halvera citron [1/2 st, 2P].
Finhacka tomat och schalottenlök, och finhacka eller pressa vitlök.
Skölj spenat.
Lägg vetemjöl [2 msk I 4 msk] i en djup tallrik. Torka av fisk med hushållspapper och krydda med en nypa salt. Vänd fisk i mjöl och lägg över på en tallrik.
Placera brysselkål på den andra sidan av plåten när det återstår 15 min av potatisens tillagningstid.
Blanda brysselkål med lite olivolja och krydda med en nypa salt och peppar.
Rosta i ugnen i 10–15 min, tills mjuka.
Hetta upp olivolja [1/2 msk | 1 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek fisk i 3–4 min per sida, eller tills gyllene och genomstekt.
Ställ åt sidan på en tallrik.
TIPS: Fisken är klar när fiskköttet är vitt/ogenomskinligt och lätt faller isär
Hetta upp stekpannan igen i på medelvärme (skölj inte av den först).
Tillsätt en skvätt olivolja vid behov och stek schalottenlök i 1–2 min, eller tills genomskinlig.
Tillsätt vitlök och stek tills väldoftande, 30 sek.
Rör i tomat, spenat, grönsaksbuljong [1/2 paket, 2P], matlagningsgrädde, riven ost, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar.
Sjud tills spenat har mjuknat och såsen har tjocknat något, 1–2 min.
Pressa citron över potatis och brysselkål och rör om.
Lägg upp potatis, brysselkål och fisk på tallrikar.
Toppa med florentinesås.