Sesamrostad sötpotatis
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Sesamrostad sötpotatis

Sesamrostad sötpotatis

med färska sockerärtor och svart sesammajonnäs

Potatis eller ris? Ikväll behöver ni inte välja, vi frestar nämligen med både sesamrostad sötpotatis och ljuvligt krämigt vitlöksris. Underbara tillbehör är en fräsch gurksallad med salladslök och sojasås, sockerärtor med lime, färsk avokado och svart sesammajonnäs.

Taggar:
Vegetarisk
Allergener:
Sesam
Senap
Soja
Gluten
Vete
Ägg

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
30 minuter
NivåMedel

Ingredienser

Antal portioner

450

Sötpotatis

10

Sesamfrön

(Innehåller Sesam Kan innehålla Nötter, Jordnötter)

150

Jasminris

1

Gurka

½

Sockerärtor

1

Avokado

1

Vitlöksklyfta

1

Röd chili

50

Svart sesammajonnäs

(Innehåller Senap, Soja, Gluten, Vete, Sesam, Ägg)

12.5

Sojasås

(Innehåller Vete, Soja, Gluten)

½

Lime

2

Salladslök

Ingår inte i din leverans

3

Vatten (steg 3)

½

Salt (steg 3)

½

Smör (steg 3)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kcal)787 kcal
Energi (kJ)3292 kJ
Fett29.6 g
varav mättat6.1 g
Kolhydrater105.6 g
varav socker10.5 g
Protein15.1 g
Salt2.8 g

Köksredskap

Bakplåt
Kastrull

Instruktioner

Förbered sötpotatis
1

Värm ugnen till 240°C/220°C (varmluft).

Tärna sötpotatis (oskalad) i 2 cm stora bitar. 

Rosta sötpotatis
2

Placera sötpotatis på en plåt [2 plåtar, 4P] med bakplåtspapper. Blanda med olivolja, sesamfrön, salt och peppar.

Rosta i ugnen i 20-25 min, tills gyllene och mjuk. 

Koka ris
3

Under tiden, finhacka eller pressa vitlök. 

Smält smör [1 msk | 2 msk] i en medelstor kastrull på medelvärme. 

Fräs vitlök i 30 sek, tills väldoftande. 

Tillsätt vatten [3 dl | 6 dl] och koka upp. Rör i ris och salt [1/2 tsk | 1 tsk], sänk till medellåg värme och sjud under lock i 10 min. 

Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min, tills riset är mjukt och vattnet är absorberat. 

TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!

Förbered grönsaker
4

Skär gurka i 1 cm tunna strimlor.

Skär sockerärtor [1/2 påse] i tunna skivor. 

Skär salladslök i tunna skivor.

Halvera och kärna ur avokado. Gröp ur avokadokött med en sked, och skär det i tunna skivor.

Halvera chili på längden, kärna ur och finhacka.

Skär lime [½ st, 2P] i klyftor.

 

 

Gör gurksallad
5

Blanda gurka, salladslök och sojasås [½ paket, 2P] i en liten skål.

Blanda sockerärtor, en skvätt limejuice, en nypa salt och peppar i en ny liten skål.

Servera
6

Lägg upp ris i skålar, och toppa med gurksallad, sockerärtor, avokado och sötpotatis. 

Ringla över kvarvarande sojasås från gurksalladen.

Servera med sesammajonnäs i skålar och garnera med chili. 

TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.