Potatis eller ris? Ikväll behöver ni inte välja, vi frestar nämligen med både sesamrostad sötpotatis och ljuvligt krämigt vitlöksris. Underbara tillbehör är en fräsch gurksallad med salladslök och sojasås, sockerärtor med lime, färsk avokado och svart sesammajonnäs.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
450
Sötpotatis
10
Sesamfrön
(Innehåller Sesam Kan innehålla Nötter, Jordnötter)
150
Jasminris
1
Gurka
½
Sockerärtor
1
Avokado
1
Vitlöksklyfta
1
Röd chili
50
Svart sesammajonnäs
(Innehåller Senap, Soja, Gluten, Vete, Sesam, Ägg)
12.5
Sojasås
(Innehåller Vete, Soja, Gluten)
½
Lime
2
Salladslök
3
Vatten (steg 3)
½
Salt (steg 3)
½
Smör (steg 3)
Värm ugnen till 240°C/220°C (varmluft).
Tärna sötpotatis (oskalad) i 2 cm stora bitar.
Placera sötpotatis på en plåt [2 plåtar, 4P] med bakplåtspapper. Blanda med olivolja, sesamfrön, salt och peppar.
Rosta i ugnen i 20-25 min, tills gyllene och mjuk.
Under tiden, finhacka eller pressa vitlök.
Smält smör [1 msk | 2 msk] i en medelstor kastrull på medelvärme.
Fräs vitlök i 30 sek, tills väldoftande.
Tillsätt vatten [3 dl | 6 dl] och koka upp. Rör i ris och salt [1/2 tsk | 1 tsk], sänk till medellåg värme och sjud under lock i 10 min.
Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min, tills riset är mjukt och vattnet är absorberat.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!
Skär gurka i 1 cm tunna strimlor.
Skär sockerärtor [1/2 påse] i tunna skivor.
Skär salladslök i tunna skivor.
Halvera och kärna ur avokado. Gröp ur avokadokött med en sked, och skär det i tunna skivor.
Halvera chili på längden, kärna ur och finhacka.
Skär lime [½ st, 2P] i klyftor.
Blanda gurka, salladslök och sojasås [½ paket, 2P] i en liten skål.
Blanda sockerärtor, en skvätt limejuice, en nypa salt och peppar i en ny liten skål.
Lägg upp ris i skålar, och toppa med gurksallad, sockerärtor, avokado och sötpotatis.
Ringla över kvarvarande sojasås från gurksalladen.
Servera med sesammajonnäs i skålar och garnera med chili.
TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.