Pasta är en klassiker som alltid går hem, och den här varianten med vitlöksstekta räkor är inget undantag. Dessutom går den snabbt och enkelt att svänga ihop! Den citrondoftande såsen med zucchini, tomat och färsk basilika gör spaghettin krämig. Toppa med rucola för pricken över i:et!
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1 st
Zucchini
1 st
Citron
75 ml
Matlagningsgrädde
(Innehåller Mjölk)
20 g
Rucola
1 st
Tomat
150 g
Räkor
(Innehåller Kräftdjur)
1 st
Vitlöksklyfta
1 paket
Spaghetti
(Innehåller Vete, Gluten Kan innehålla Senap, Soja)
1 portionspåse
Basilika
4 g
Grönsaksbuljong
(Innehåller Selleri)
1 g
Chiliflakes
1 st
Lök
¼ tsk
Salt till räkor
½ msk
Olja till stekning
1 msk
Smör till stekning
1 dl
Sparat pastavatten
½ msk
Olja till grönsaker
¼ tsk
Salt till grönsaker
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
Finhacka eller pressa vitlök.
Krydda räkor med salt. Hetta upp olivolja i en stekpanna på medelhög värme.
Stek räkor, vitlök och chiliflakes i 1–2 min på varje sida, eller tills gyllene och genomstekta. Tillsätt smör, låt smälta och lägg över i en skål.
TIPS: Räkorna är färdiga när de är rosa utanpå och ogenomskinliga i mitten.
TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.
Koka spaghetti i 8–9 min, eller tills ”al dente”.
Precis innan pastan är färdig, skopa upp kokvatten i en kopp.
Häll av resten av vattnet.
TIPS: Kokvattnet ska vara lika salt som havsvatten.
TIPS: ”Al dente” betyder att pasta är genomkokt, men att den fortfarande har tuggmotstånd.
Under tiden, skär lök i tunna skivor.
Riv zucchini grovt.
Grovhacka tomat.
Hetta upp olivolja på medelvärme i samma stekpanna som användes till räkorna.
Stek lök, zucchini, tomat, grönsaksbuljong, salt och en nypa peppar i 5–6 min, tills löken är mjuk och vattnet från zucchinin ångat bort.
Under tiden, grovhacka basilika.
Halvera citron.
Tillsätt matlagningsgrädde, citronsaft, basilika, pasta och sparat kokvatten till stekpannan. Krydda med en nypa salt och peppar.
Sjud i 1–2 min, tills såsen tjocknar.
Skölj rucola.
TIPS: Tillsätt en skvätt extra kokvatten om pastan ser torr ut.
Häll upp pasta i skålar.
Toppa med räkor, citronsås och rucola.
TIPS: Ringla eventuellt över lite olivolja.