Så blev det äntligen lördag och tid till att skämma bort familjen med underbart kött med fantastiska tillbehör. Duka upp till en festkväll och servera sriracha- och sojamarinerad ryggbiff med ris, som får en spännande smak av att kokas med citrongräs. Vi rör även ihop en krämig jordnötssalsa med chili, koriander, sesamfrön och lime. Och vi är faktiskt inte färdiga än, vi hinner också snabbsteka pak choi och rödlök, som extra tillbehör!
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
2
Lök, färsk
300
Angus ryggbiff
10
Sesamfrön
20
Jordnötter
1
Koriander
1
Pak choi
25
Sojasås
(Innehåller Vete, Soja, Gluten)
1
Vitlöksklyfta
1
Ekologisk lime
1
Citrongräs
150
Jasminris
1
Röd chili
10
Sriracha
25
Honung
3
Vatten (steg 1)
¼
Salt (steg 1)
Smör (steg 1)
Banka citrongräs med en träsked. Ta fram köttet så det blir rumstempererat. Hetta upp en klick smör* och en skvätt olivolja* i en stor stekpanna på medelhög värme. Stek citrongräs i 1-2 min. Tillsätt ris, vatten* [3 dl | 6 dl] och salt* [1/4 tsk | 1/2 tsk], och koka upp. Sänk till låg värme och sjud under lock i 12 min. Ta av från värme och låt vila under lock i 10 min. Plocka bort citrongräs innan servering.
Grovhacka jordnötter och koriander. Finhacka vitlök. Skiva chili tunt. Dela lime i klyftor. Hetta upp en skvätt olivolja* i en stor stekpanna. Rosta jordnötter i 2-3 min. Tillsätt vitlök och stek i 1 min. Ta av från värme och blanda ner sesamfrön. Låt svalna lite och rör sen i limejuice [1 tsk | 2 tsk] och hälften av honungen. Smaka av med salt* och peppar* och överför till en liten skål.
Hetta upp en skvätt olivolja* i samma stekpanna på hög värme. Krydda köttet med salt* och peppar*. Bryn det i stekpannan i 1 min per sida. Sänk till medelhög värme och stek i 1-2 min per sida för medium rare. TIPS: Stek i ytterligare 1-2 min för mer genomstekt. VIKTIGT: Köttet kan ätas när det har fått en fin stekyta.
Blanda sriracha [1/2 paket, 2P], sojasås, en skvätt limejuice, resterande honung och en skvätt olivolja* i en skål. Ta av köttet från värme när de är stekta och tillsätt marinaden. Se till att det är täckt i marinad och överför till en tallrik (tillsammans med såsen). Täck med folie och låt vila i minst 10 min.
Dela pak choi och lök på längden. Skölj av stekpannan och hetta upp en skvätt olivolja* på hög värme. Tillsätt lök och pak choi, och stek i 4-5 min eller tills de är mjuka och börjar få färg. Ställ åt sidan på en tallrik och täck med folie.
Skär köttet i tunna skivor. Lägg upp ryggbiff, grönsaker och citrongräsris på era tallrikar. Ös med marinad och avrunnen köttsaft från köttet. Toppa med jordnötssalsa. Garnera med koriander och chili.