Kan detta vara veckans bästa recept månne? Stekt sej i krämig timjansås serverad med ugnsbakad purjo och gyllene, frasig pangrattato. Tillsammans med potatis- och morotsmos smaksatt med en klick smör har du en gudagod middag att se fram emot.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1
Purjolök
75
Crème fraiche
250
Kummelfilé
1
Morot
500
Potatis
1
Timjan
30
Pankoströbröd
(Innehåller Gluten, Vete)
1
Vitlöksklyfta
1.33
Smör
1
Mjölk
¼
Salt
Sätt ugnen på 220°C/200°C varmluft. Koka upp lättsaltat vatten* i en medelstor kastrull. Ansa purjolök och skär i 3 cm långa bitar. Finhacka vitlök. Finhacka timjanbladen.
Blanda panko, hälften av timjan, en skvätt olivolja*, en nypa salt* och peppar* i en skål. Placera purjolöken i en ugnsform. Tillsätt ett par klickar smör* och ringla över en skvätt olivolja*. Krydda med en nypa salt* och peppar* och strö över pankon. Rosta i ugnen i 20-25 min, eller tills purjolöken är mjuk och pankon gyllene.
Tärna potatis och morot i 2 cm stora bitar. Lägg dem i kastullen och koka i 10-15 min, eller tills de är mjuka. Häll av vattnet och lägg tillbaka bitarna i kastrullen. Tillsätt smör*, mjölk* och salt* och mosa till ett slätt mos. Sätt på ett lock för att behålla värmen.
När det återstår ca 10 min av purjolökens tillagningstid, hetta upp en skvätt olivolja* i en stor stekpanna på medelhög värme. Stek sejen i 2-3 min på varje sida. Lägg över fisken på en tallrik när den är genomstekt. VIKTIGT: Fisken är färdig när köttet är mjölkvitt och helt ogenomskinligt.
Ställ tillbaka pannan på plattan på låg värme och tillsätt crème fraiche [1/2 paket, 2 pers], vitlök, resterande timjan, en generös nypa salt* och peppar*. Koka i 2-3 min, tills timjansåsen är genomvarm och tjocknat något.
Fördela potatis- och morotsmos, gråsej och ugnsbakad purjolök mellan era tallrikar. Strö över kvarvarande panko från ugnsformen och servera med timjansåsen vid sidan av.