Förbered dig på stående ovationer från familjen efter du serverat detta otroligt goda recept! Denna barnvänliga husman i modern tappning har vi nämligen svårt att se inte skulle tilltala både stora och små – stekt kyckling ihop med lent potatismos, rostade morötter och en gudomligt god karamelliserad löksås med timjan. Dessutom klar på ynka 30 min!
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
4 g
Vitlöksflörter
60 g
Rödvinssås
(Innehåller Sulfiter)
300 g
Kycklingbröstfilé
12 ml
Balsamvinäger
(Innehåller Sulfiter)
500 g
Potatis
1 st
Rödlök
3 st
Morot
1 portionspåse
Timjan
1 portionspåse
Bladpersilja
½ tsk
Salt (steg 1)
3 msk
Mjölk (steg 1)
1 msk
Olivolja (steg 2)
1 tsk
Socker (steg 4)
½ dl
Vatten (steg 5)
Värm ugnen till 220 °C/200 °C (varmluft).
Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten.
Skala och tärna potatis i 2 cm stora bitar.
Koka potatis och vitlök i 11–13 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.
Häll av vattnet, och mosa potatis tillsammans med mjölk [3 msk | 6 msk], salt [½ tsk | 1 tsk] och en nypa peppar i kastrullen. Ställ åt sidan under lock.
TIPS: Tillsätt en klick smör för att göra moset extra krämigt.
Skär morot (oskalad) i tunna skivor på diagonalen.
Krydda kyckling med Vitlöksflörter, en nypa salt och peppar.
Hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek kyckling i 2 min per sida, eller tills brynt.
VIKTIGT: Tvätta händer och köksredskap noggrant efter hantering av rå kyckling.
Placera morot på ena sidan av en plåt med bakplåtspapper. Blanda med olivolja, en nypa salt och peppar.
Placera kyckling på andra sidan av plåten [2 plåtar, 4P]. Tillaga morot och kyckling i ugnen i 10–12 min, eller tills kyckling är genomstekt.
TIPS: Kycklingen är färdiglagad när köttet inte längre är rosa i mitten.
Under tiden, skär rödlök i tunna skivor.
Plocka timjanblad [2 kvistar | 4 kvistar].
Hetta upp samma stekpanna (torka inte ur den) på medelhög värme. Tillsätt en skvätt olivolja vid behov.
Stek rödlök i 5–6 min, tills mjuk. Tillsätt balsamvinäger, timjan och socker [1 tsk | 2 tsk]. Rör om och sjud i 2–3 min, eller tills karamelliserad.
TIPS: Håll längst upp på timjanstjälken och dra med dina fingrar längst stjälken för att frigöra bladen.
Sänk till medelvärme och tillsätt rödvinssås och vatten [1/2 dl | 1 dl]. Sjud i 3–4 min, eller tills något tjocknat.
Smaka av med en nypa salt och peppar.
Lägg upp potatismos, morot och kyckling på tallrikar.
Skeda över karamelliserad löksås och garnera med persilja.