Veckans fiskrätt behöver absolut inte vara tråkig! Här har vi satt ihop en utsökt kombination av välsmakande och färgstarka ingredienser. I kväll bjuder vi nämligen på perfekt stekt lax som serveras med ugnsrostad potatis och rädisor. Underbart tillbehör är en ljuvlig citron- och smörsås och en dressing med honung och senap.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
250 g
Laxfilé
(Innehåller Fisk)
1 st
Citron
75 ml
Crème fraiche
(Innehåller Mjölk)
1 st
Schalottenlök
500 g
Potatis
1 st
Vitlöksklyfta
1 portionspåse
Dill
20 g
Honung- & senapsdressing
(Innehåller Sulfiter, Ägg, Senap)
125 g
Rädisor
4 g
Grönsaksbuljong
(Innehåller Selleri)
1 portionspåse
Sockerärtor
1 st
Salladslök
½ tsk
Salt till potatis
1 msk
Olja till stekning
¼ tsk
Salt till fisk
½ msk
Smör till sås
1 dl
Vatten till sås
½ msk
Mjöl till sås
¼ tsk
Salt till sås
Värm ugnen till 240°C/220°C (varmluft).
Skär potatis (oskalad) i klyftor. Ansa rädisor.
Placera potatis på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med en skvätt olivolja, salt och en nypa peppar.
Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills mjuka och gyllene.
Tillsätt sockerärtor och rädisor till plåten när det återstår 10 min av potatisens tillagningstid. Rosta i 8–10 min, tills något mjukare.
Under tiden, finhacka schalottenlök och dill.
Skär citron i klyftor.
Finhacka och pressa vitlök.
Skär salladslök i tunna skivor.
Blanda crème fraiche, honung- och senapsdressing och en nypa salt och peppar i en liten skål.
Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Torka av fisk med lite hushållspapper, krydda med salt, och stek den med skinnsidan ner i 3–4 min.
Vänd och stek i ytterligare 3–5 min, eller tills genomstekt. Ställ åt sidan på en tallrik.
TIPS: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.
Låt stekpannan som användes till fisken svalna av lite, torka ur den och hetta upp den på medelvärme.
Tillsätt smör och schalottenlök i 1–2 min, eller tills mjuk. Tillsätt vitlök och stek i ytterligare 30 sek.
Rör i vatten, grönsaksbuljong, vetemjöl, en generös skvätt citronsaft och dill. Krydda med salt och en nypa peppar. Sjud i 3–4 min, tills lätt tjocknad.
Lägg upp ugnsrostade grönsaker och lax på tallrikar.
Ringla citron- och smörsås över laxen och servera dressingen i en skål på sidan av.
Garnera med salladslök.