Stekt lax i citron- och smörsås
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Stekt lax i citron- och smörsås

Stekt lax i citron- och smörsås

med ugnsrostade grönsaker och dressing

Veckans fiskrätt behöver absolut inte vara tråkig! Här har vi satt ihop en utsökt kombination av välsmakande och färgstarka ingredienser. I kväll bjuder vi nämligen på perfekt stekt lax som serveras med ugnsrostad potatis och rädisor. Underbart tillbehör är en ljuvlig citron- och smörsås och en dressing med honung och senap.

Taggar:
Glutenfri
Allergener:
Fisk
Mjölk
Sulfiter
Ägg
Senap
Selleri

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid35 minuter
30 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

250 g

Laxfilé

(Innehåller Fisk)

1 st

Citron

75 ml

Crème fraiche

(Innehåller Mjölk)

1 st

Schalottenlök

500 g

Potatis

1 st

Vitlöksklyfta

1 portionspåse

Dill

20 g

Honung- & senapsdressing

(Innehåller Sulfiter, Ägg, Senap)

125 g

Rädisor

4 g

Grönsaksbuljong

(Innehåller Selleri)

1 portionspåse

Sockerärtor

1 st

Salladslök

Ingår inte i din leverans

½ tsk

Salt till potatis

1 msk

Olja till stekning

¼ tsk

Salt till fisk

½ msk

Smör till sås

1 dl

Vatten till sås

½ msk

Mjöl till sås

¼ tsk

Salt till sås

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)3377 kJ
Energi (kcal)807 kcal
Fett46.5 g
varav mättat14.9 g
Kolhydrater61.4 g
varav socker12.1 g
Protein36.4 g
Salt4 g

Instruktioner

Rosta grönsaker
1

Värm ugnen till 240°C/220°C (varmluft).

Skär potatis (oskalad) i klyftor. Ansa rädisor.

Placera potatis på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med en skvätt olivolja, salt och en nypa peppar.

Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills mjuka och gyllene.

Tillsätt sockerärtor och rädisor till plåten när det återstår 10 min av potatisens tillagningstid. Rosta i 8–10 min, tills något mjukare.

Förbered grönsaker
2

Under tiden, finhacka schalottenlök och dill.

Skär citron i klyftor.

Finhacka och pressa vitlök.

Skär salladslök i tunna skivor.

Blanda dressing
3

Blanda crème fraiche, honung- och senapsdressing och en nypa salt och peppar i en liten skål.

Stek fisk
4

Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.

Torka av fisk med lite hushållspapper, krydda med salt, och stek den med skinnsidan ner i 3–4 min.

Vänd och stek i ytterligare 3–5 min, eller tills genomstekt. Ställ åt sidan på en tallrik.

TIPS: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.

Koka sås
5

Låt stekpannan som användes till fisken svalna av lite, torka ur den och hetta upp den på medelvärme.

Tillsätt smör och schalottenlök i 1–2 min, eller tills mjuk. Tillsätt vitlök och stek i ytterligare 30 sek.

Rör i vatten, grönsaksbuljong, vetemjöl, en generös skvätt citronsaft och dill. Krydda med salt och en nypa peppar. Sjud i 3–4 min, tills lätt tjocknad.

Servera
6

Lägg upp ugnsrostade grönsaker och lax på tallrikar.

Ringla citron- och smörsås över laxen och servera dressingen i en skål på sidan av.

Garnera med salladslök.