Kvällens kulinariska resa går till Thailand! Vi steker paprika, salladslök, morot och vitlök som vi blandar med basmatiris, ananas, sojasås, och asiatisk woksås. Vi serverar vår thailändska vegowok med färska brytärtor och en knaprig cashew/chili topping.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
150 g
Basmatiris
4 g
Grönsaksbuljong
(Innehåller Selleri)
50 g
Ananas
1 st
Paprika
2 st
Salladslök
1 st
Morot
1 st
Vitlöksklyfta
1 portionspåse
Sockerärtor
25 ml
Sojasås
(Innehåller Vete, Soja, Gluten)
75 g
Asiatisk woksås
(Innehåller Gluten, Sulfiter, Vete, Sesam, Soja)
½ st
Röd chili
20 g
Cashewnötter
(Innehåller Nötter Kan innehålla Korn, Havre, Jordnötter, Råg, Sesam, Spelt, Vete)
3 dl
Vatten (steg 1)
½ tsk
Salt (steg 1)
1 msk
Olivolja (steg 4)
½ msk
Olivolja (steg 5)
½ dl
Vatten (steg 4)
¼ tsk
Salt (steg 4)
Koka upp en medelstor kastrull med vatten* [3 dl | 6 dl]. Rör i ris, grönsaksbuljong och salt* [½ tsk | 1 tsk], sänk till låg värme och sjud under lock i 9-10 min, tills ris är nästan mjukt. Ta av från värme och låt ris svalna av på en tallrik. TIPS: Riset lagas färdigt i steg 4.
Skär bort ananasskalet och tärna fruktköttet i 1 cm stora bitar. Hetta upp en stor, torr stekpanna på medelhög värme. Rosta ananas under omrörning i 3-4 min eller tills brynt. Ta av från värme och ställ åt sidan i en liten skål.
Halvera, kärna ur och tärna paprika i 2 cm stora bitar. Skiva salladslök tunt, dela upp de vita och de gröna bitarna. Riv morot (oskalad) grovt. Finhacka eller pressa vitlök.
Hetta upp olivolja* [1 msk | 2 msk] i stekpannan på medelhög värme. Stek paprika och vit salladslök i 3-4 min. Tillsätt morot, vitlök och hälften av sockerärtorna, och stek i 1-2 min. Tillsätt sojasås, asiatisk woksås, vatten* [1/2 dl | 1 dl], salt* [1/4 tsk | 1/2 tsk] och ris. Fräs i 4-5 min, tills riset är mjukt. Tillsätt ananas till stekpannan när det återstår 1 min av tillagningstiden. Tillsätt en extra skvätt vatten* om riset verkar torrt.
Grovhacka cashewnötter och resterande sockerärtor. Kärna ur och finhacka chili [½ st, 2P]. Blanda chili, cashewnötter, grön salladslök, olivolja* [1/2 msk | 1 msk] och en nypa salt* i en liten skål. TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.
Lägg upp stekt basmatiris i skålar. Toppa med färska sockerärtor. Garnera med cashew-och chilitopping.