Veckans fiskrätt bjuder på massor av härliga ingredienser. Medan torskens ugnssteks med en skvätt citronsaft lagar vi en underbart krämig dillsås med grädde, vitlök och grönsaksbuljong. Vi serverar vår torsk med ett vitlöksdoftande mos på potatis och palsternacka och en sallad med marinerad fänkål och äpple.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
500 g
Bakpotatis
1 st
Palsternacka
2 st
Vitlöksklyfta
½ st
Fänkål
1 st
Äpple
1 portionspåse
Dill
250 g
Torsk
(Innehåller Fisk)
4 g
Grönsaksbuljong
(Innehåller Selleri)
150 ml
Matlagningsgrädde
(Innehåller Mjölk)
½ st
Citron
½ tsk
Salt (steg 1)
3 msk
Mjölk (steg 1)
½ msk
Olivolja (steg 2)
½ tsk
Socker (steg 2)
½ msk
Olivolja (steg 5)
¼ tsk
Salt (steg 5)
Värm ugnen till 220 °C/200 °C (varmluft).
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten. Skala och tärna potatis och palsternacka i 2 cm stora bitar. Skala vitlök.
Koka potatis, palsternacka och hälften av vitlöken i 11–13 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.
Häll av vattnet och mosa potatis, palsternacka och vitlök med mjölk [3 msk | 6 msk], salt [1/2 tsk | 1 tsk] och en nypa peppar i kastrullen. Ställ åt sidan under lock.
TIPS: Tillsätt en klick smör för att göra moset extra krämigt.
Skär citron [1/2 st, 2P] i klyftor.
Halvera och skär fänkål [1/2 st, 2P] i tunna skivor.
Halvera, kärna ur och skär äpple i tunna skivor.
Blanda olivolja [1/2 msk | 1 msk], en skvätt citronsaft, socker [1/2 tsk | 1 tsk], en nypa salt och peppar i en medelstor skål.
Tillsätt fänkål och äpple och blanda. Låt marinera tills servering.
Torka av fisk med hushållspapper.
Placera fisk på en plåt med bakplåtspapper.
Ringla över olivolja och en skvätt citronsaft och krydda med en nypa salt och peppar.
Tillaga i ugnen i 12–15 min, eller tills gyllene och genomstekt.
TIPS: Fisken är klar när fiskköttet är vitt/ogenomskinligt och lätt faller isär.
Under tiden, finhacka eller pressa resterande vitlök.
Grovhacka dill.
Hetta upp olivolja [1/2 msk | 1 msk] i en ny medelstor kastrull på medelhög värme.
Fräs vitlök i 30 sek, eller tills väldoftande.
Tillsätt grönsaksbuljong, matlagningsgrädde, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar. Sjud i 2–3 min, tills tjocknat.
Rör i hälften av dillen.
TIPS: Tillsätt en skvätt vatten om såsen verkar för tjock.
Lägg upp palsternacksmos och citrontorsk på tallrikar.
Ringla över krämig dillsås.
Servera med marinerad fänkål och äpple.
Garnera med resterande dill.