Inne i ugnens tryckande hetta förvandlas vår gråsej till en festmåltid när den får plaska runt i en insjö av syrlig citronmarinad som sakta men säkert tränger in i fisken och ger den sin friska, saftiga smak. Servera med fluffigt rotfruktsmos och en aromatisk dillsås som får ditt hjärta att smälta.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
500
Potatis
2
Morot
1
Vitlöksklyfta
1
Citron
1
Dill
75
Crème fraiche
1
Gurka, piccolo
Gurka
12.5
Vitvinsvinäger
250
Gråsej
2
Smör
2
Mjölk
½
Olivolja
¼
Salt
Sätt ugnen på 180°C. Koka upp lättsaltat vatten* i en medelstor kastrull. Skala och skär potatis och morot i 2 cm stora bitar. Skala vitlök.
Koka vitlök, potatis- och morotsbitarna i det kokande vattnet i 10-12 min, eller tills rotfrukterna har blivit mjuka. Föredrar du ett slätare mos, låt koka i 5-6 min längre. Häll av vattnet och lägg tillbaka bitarna i kastrullen. Mosa dem med smör*, mjölk* och salt* [1/4 tsk, 2 pers | 1/2 tsk, 4 pers] tills du har ett slätt mos. Sätt på ett lock så att värmen behålls.
Riv citronzest tills du har en generös nypa, dela citronen i klyftor. Blanda citronzest, en generös skvätt citronjuice och olivolja* [1/2 msk, 2 pers | 1 msk, 4 pers] i en skål. Placera gråsejen i en ugnsform och ringla över citronmarinaden. Tillaga i ugnen 8-10 min. VIKTIGT: 1) Glöm inte att skrubba citronen innan du river zesten. 2) Fisken är färdiglagad när köttet är mjölkvitt och helt ogenomskinligt.
Riv gurkremsor med en potatisskalare. Blanda gurkremsorna med vitvinsvinäger [1/2 paket, 2 pers], en nypa socker*, salt* och peppar* i en skål och ställ den åt sidan.
Finhacka dill, spara lite till garnering. Blanda dill, crème fraiche och en generös skvätt citronjuice i en skål. Krydda dressingen med en nypa salt* och peppar*.
Fördela den ugnsbakade gråsejen och rotfruktsmoset mellan era tallrikar och toppa med dilldressing och picklad gurka.