Är ni en familj som älskar pasta? Då har ni säkert lagat pasta bolognese många gånger. Ikväll experimenterar vi med den populära rätten, och lagar den i ugnen, givetvis med massor av ost! Ett fräscht tillbehör är en spröd morotssallad med persilja.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
250 g
Nötfärs
1 st
Morot
½ st
Lök
25 g
Riven gouda
(Innehåller Mjölk)
20 g
Finriven ost
(Innehåller Mjölk, Ägg)
½ burk
Tomatpuré
4 g
Köttbuljong
12.5 ml
Sojasås
(Innehåller Vete, Soja, Gluten)
4 g
Vitlöksflörter
1 paket
Rigatoni
(Innehåller Vete, Gluten Kan innehålla Soja)
1 portionspåse
Bladpersilja
1 paket
Krossade tomater
¼ tsk
Salt (steg 2)
1 msk
Olivolja (steg 2)
1 msk
Smör (steg 4)
1 msk
Vetemjöl (steg 4)
10 msk
Mjölk (steg 4)
¼ tsk
Salt (steg 4)
½ msk
Olivolja (steg 5)
Värm ugnen till 200°C/180°C (varmluft).
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
Finhacka lök [1/2 st, 2P].
Hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek lök, kött och en nypa salt i 4–5 min, eller tills brynt.
Tillsätt tomatpuré [½ burk, 2P], krossade tomater, köttbuljong, sojasås [1/2 paket, 2P], Vitlöksflörter, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar.
Sänk till medellåg värme och sjud tills bechamelsåsen är färdig i steg 4.
VIKTIGT: Köttet är färdiglagat när det är utan inslag av rosa.
Under tiden, tillsätt pasta till det kokande vattnet och koka 5–7 min.
Häll av vattnet och lägg pastan i en ugnsform.
TIPS: Pasta färdiglagas i ugnen i steg 5.
Smält smör [1 msk | 2 msk] på medelvärme i samma kastrull som användes till pastan.
Tillsätt vetemjöl [1 msk | 2 msk] och rör ihop till en tjock pasta.
Tillsätt mjölk [2 dl | 4 dl] lite i taget, och vispa sås tills den har tjocknat, 3–4 min.
Rör i finriven ost, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och peppar och blanda tills osten har smält.
Rör i bolognesesås i ugnsformen med pasta.
Toppa med bechamelsås och goudaost [1/2 påse, 2P].
Baka i ugnen i 15 min, eller tills pastan är färdig.
Skala morot i långa band med en potatisskalare. Finhacka den innersta delen som inte går att skala.
Finhacka persilja.
Blanda morot, persilja, olivolja [1/2 msk | 1 msk] och en nypa salt i en skål.
Låt pasta bolognese svalna i 5 min innan servering.
Lägg upp pasta bolognese på tallrikar och servera med morotssallad.