Kycklingfilé blir extra mör och saftig när den först bryns och sedan ugnssteks – perfekt till en extra god helgmiddag. En krämig svampsås med ostronskivling, vitlök, matlagningsgrädde och rödvin att skeda över vår kyckling tackar vi heller inte nej till, och vad sägs om rostad rosmarinspotatis som tillbehör? Vi serverar vår festmåltid med en härlig kålsallad med citronsyltad schalottenlök och valnötter.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
500 g
Potatis
½ st
Rosmarin
300 g
Kycklingbröstfilé
100 g
Ostronskivling
1 st
Vitlöksklyfta
150 ml
Matlagningsgrädde
(Innehåller Mjölk)
60 g
Rödvinssås
(Innehåller Sulfiter)
4 g
Kycklingbuljong
½ st
Citron
1 st
Schalottenlök
150 g
Kålmix
20 g
Valnötter
(Innehåller Nötter Kan innehålla Sesam, Jordnötter)
½ tsk
Salt (steg 1)
¼ tsk
Salt (steg 3)
¼ tsk
Salt (steg 4)
1 msk
Smör (steg 4)
2 msk
Vatten (steg 4)
1 msk
Olivolja (steg 5)
¼ tsk
Salt (steg 5)
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Skär potatis (oskalad) i 2 cm stora bitar.
Finhacka rosmarinsblad [1/2 påse, 2P].
Placera potatis på ena sidan av en plåt [2 plåtar, 4P] med bakplåtspapper och blanda med olivolja, rosmarin, salt [1/2 tsk | 1 tsk] och en nypa peppar.
Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills gyllene.
Halvera och skär schalottenlök i tunna skivor.
Halvera citron [1/2 st, 2P].
Blanda schalottenlök och citronsaft [1 msk | 2 msk] i en medelstor skål och ställ åt sidan.
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Tillsätt kyckling och krydda med salt [1/4 tsk | 1/2 tsk].
Stek i 2 min per sida, eller tills brynt. Placera den på ena sidan av plåten med potatis och tillaga i ugnen i 8–10 min, eller tills genomstekt.
VIKTIGT: 1) Tvätta händer och köksredskap noggrant efter hantering av rå kyckling. 2) Den är färdiglagad när köttet inte längre är rosa i mitten.
Under tiden, grovhacka svamp.
Finhacka eller pressa vitlök.
Smält smör [1 msk | 2 msk] i samma stekpanna på medelhög värme.
Stek svamp, vitlök och salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] i 3–4 min, eller tills brynt.
Sänk till medelvärme och tillsätt matlagningsgrädde, rödvinssås, kycklingbuljong, vatten [2 msk | 4 msk] och en nypa peppar. Sjud i 2–3 min.
Vänd ner kålmix, olivolja [1 msk | 2 msk], salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar i skålen med syltad schalottenlök och lag.
Lägg upp kyckling, potatis och sallad på tallrikar.
Toppa kyckling med sås och sallad med valnötter.