Kvällens kulinariska resa går till Mexico, vi ska nämligen laga en fantastisk vegetarisk chili sin carne, som får den helt rätt smaken av vår färdiga Tex-Mex kryddblandning. Vi serverar vår chili med fluffigt ris, svalkande gräddfil och spröda tortilla chips.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
160 g
Vegofärs
(Innehåller Gluten, Korn, Soja)
1 st
Lök
2 st
Morot
½ paket
Kidneybönor
5 g
Tex-Mex
25 ml
Sojasås
(Innehåller Vete, Soja, Gluten)
1 portionspåse
Koriander
75 g
Tortillachips
(Kan innehålla Mjölk)
1 st
Paprika, grön
1 paket
Gräddfil
(Innehåller Mjölk)
1 paket
Krossade tomater, vitlök & lök
4 g
Ay Cajun-ba
(Innehåller Sulfiter)
20 g
Sriracha
150 g
Långkornigt vitt ris
2.5 dl
Vatten (steg 1)
½ tsk
Salt (steg 1)
1 tsk
Socker (steg 5)
1 msk
Olivolja (steg 3)
½ msk
Ketchup (steg 5)
1 dl
Vatten (steg 5)
Koka upp en medelstor kastrull med vatten [21/2 dl | 5 dl].
Rör i ris och salt [½ tsk | 1 tsk], sänk till medellåg värme och sjud under lock i 11 min.
Ta av från värme och låt vila under lock i 10 min tills riset är mjukt.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!
Finhacka lök.
Tärna paprika och morot (oskalad) i 1 cm stora bitar.
Häll av och skölj kidneybönor [1/2 paket, 2P].
Hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.
Fräs lök och morot i 1–2 min, tills väldoftande.
Tillsätt vegofärs och paprika till stekpannan.
Stek tills grönsakerna börjar mjukna, 4–5 min.
Tillsätt Tex-Mex och Ay Cajun-ba och fräs i 30 sek, tills väldoftande.
Tillsätt krossade tomater, ketchup [1/2 msk | 1 msk], sojasås, sriracha, kidneybönor och vatten [1 dl | 2 dl].
Koka upp och sänk sedan till medelvärme.
Sjud i 5–6 min, tills såsen tjocknar något.
Krydda med socker [1 tsk | 2 tsk], salt och peppar.
Under tiden, grovhacka koriander.
TIPS: Skippa sriracha eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.
Lägg upp ris och chili sin carne i skålar.
Toppa med en klick gräddfil och garnera med koriander.
Servera med tortilla chips.