I kväll lagar vi en enkel och supergod linsbowl som är fullproppad med härliga färger och smaker. Vi bygger vår vegobowl med aromatiskt citrongräsris som bas och tillsätter sedan stekta gröna linser i en marinad med asiatiska smaker och färsk mango, morot och rädisor. Till sist toppar vi med krämig srirachamajonnäs, knapriga jordnötter och färsk mynta och koriander, och så är det dags att hugga in!
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
150 g
Långkornigt vitt ris
1 st
Lime
1 st
Citrongräs
1 portionspåse
Mynta & koriander
20 g
Saltade jordnötter
(Innehåller Jordnötter Kan innehålla Sesam, Nötter)
75 g
Asiatisk woksås
(Innehåller Gluten, Sulfiter, Vete, Sesam, Soja)
25 ml
Sojasås
(Innehåller Vete, Soja, Gluten)
1 st
Vitlöksklyfta
1 paket
Gröna linser
2 tsk
Ingefära
75 g
Rädisor
50 g
Vegansk srirachamajonnäs
1 st
Morot
½ st
Mango
½ msk
Smör till ris
3 dl
Vatten till ris
½ tsk
Salt till ris
1 tsk
Socker till sås
1 msk
Olja till sås
1 msk
Olja till stekning
1 msk
Vatten till sås
Banka citrongräs med en kavel. Smält smör i en medelstor kastrull på medelvärme.
Fräs citrongräs i 1–2 min, tills väldoftande.
Tillsätt vatten och koka upp. Rör i ris och salt, sänk till medellåg värme och sjud under lock i 14 min.
Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.
Plocka bort citrongräs.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte.
Under tiden, skär lime i klyftor.
Riv vitlök och oskalad ingefära fint.
Häll av och skölj linser.
Blanda limesaft, vitlök, ingefära, socker, asiatisk woksås, sojasås och olivolja i en liten skål. Ställ åt sidan.
Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek linser i 2–3 min, tills de börjar mjukna.
Rör i marinad, sänk till medelvärme och sjud i 6–8 min, tills såsen har tjocknat.
Under tiden, skala och skär mango i tre delar längs med kärnan i mitten. Tärna i 2 cm bitar.
Skär rädisor i kvartar.
Riv morot (oskalad) grovt.
Grovhacka mynta- och korianderblad.
Blanda srirachamajonnäs och en skvätt vatten till tunnare konsistens i en liten skål.
Lägg upp ris i skålar.
Toppa med mango, morot, rädisor och linser.
Pressa över resterande limesaft och ringla över srirachamajonnäs.
Strö över jordnötter, mynta och koriander.