Ikväll går den kulinariska resan till Grekland, och vi frestar med en ljuvlig vegetarisk moussaka med vegofärs, lök, tomater och rostad aubergine. Vi toppar vår moussaka med mornaysås och ost, och serverar den med knaprigt vitlöksbröd och färsk persilja.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1 st
Lök
1 st
Vitlöksklyfta
1 st
Aubergine
160 g
Vegofärs
(Innehåller Gluten, Korn, Soja)
½ paket
Krossade tomater
4 g
Medelhavets Pärla
4 g
Grönsaksbuljong
(Innehåller Selleri)
50 g
Mornaysås
(Innehåller Mjölk)
20 g
Finriven ost
(Innehåller Mjölk, Ägg)
40 g
Rucola
2 st
Tomat
1 msk
Olivolja (steg 3)
½ dl
Vatten (steg 3)
¼ tsk
Salt (steg 3)
½ tsk
Socker (steg 3)
2 msk
Olivolja (steg 5)
Sätt ugnen på 240°C/220°C varmluft.
Rulla upp pizzadegen [1/2 st, 2P] (och medföljande bakplåtspapper) och låt den vila på en varm plats till steg 5.
Skär aubergine i 1 cm tunna skivor, och placera på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med en generös skvätt olivolja, en nypa salt och peppar.
Rosta tills mjuk och lätt gyllene, 10-12 min, vänd efter halva tiden.
Medan aubergine rostar, finhacka lök.
Finhacka eller pressa vitlök.
Finhacka persilja (spara några hela blad till steg 6).
Hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek vegofärs, lök, en nypa salt och hälften av vitlöken i 4-5 min, eller tills löken är genomskinlig.
Tillsätt krossade tomater [1/2 paket, 2P], hälften av persiljan, Medelhavets Pärla, grönsaksbuljong, vatten [1/2 dl | 1 dl], salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och socker [1/2 tsk | 1 tsk].
Sjud i 1-2 min, eller tills aubergine är färdigrostad.
Lägg över hälften av såsen till en liten ugnsform [använd en medelstor ugnsform till 4P].
Lägg sedan på aubergineskivor, resterande sås och mornaysås [1/2 paket, 2P], och strö över ost.
Gratinera tills det bubblar och osten är gyllene, 14-15 min.
Medan moussaka gratineras, lägg över pizzadegen (på sitt bakplåtspapper) till plåten du använde till auberginen. Vik ihop degen så den är tredubbel och tryck små hål i degen med fingrarna.
Blanda olivolja [2 msk | 4 msk], resterande vitlök och resterande persilja i en liten skål, och häll det sen över degen.
Strö över generöst med salt (använd havssalt om du har det).
Baka i ugnen i 12-13 min, tills gyllene.
Lägg upp moussaka i skålar och garnera med sparade persiljablad.
Servera med vitlöksbröd skuret i skivor.