Vi kategoriserar recept som “Klimatsmarta” om de producerar minst 50 % mindre koldioxid än en genomsnittlig måltid från HelloFresh. Du kan hitta mer information i vårt Hjälpcenter.
I kväll bjuder vi på en vegetarisk variant av den klassiska lasagnen, nämligen pastagratäng med linser. De röda linserna får sällskap av lök, krossade tomater, medelhavskryddor och en krämig bechamelsås och ugnsbakas under ett härligt osttäcke. Som tillbehör serverar vi en lätt sallad med zucchini och basilika.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1 paket
Rigatoni
(Innehåller Vete, Gluten Kan innehålla Soja)
1 st
Lök
100 g
Röda linser
(Kan innehålla Gluten)
50 g
Riven gouda
(Innehåller Mjölk)
20 g
Finriven ost
(Innehåller Mjölk, Ägg)
4 g
Grönsaksbuljong
(Innehåller Selleri)
12.5 ml
Sojasås
(Innehåller Vete, Soja, Gluten)
½ st
Zucchini
1 portionspåse
Basilika
1 st
Morot
1 paket
Krossade tomater, vitlök & lök
4 g
Mamas Favorit
(Innehåller Ägg)
2 dl
Vatten (steg 2)
¼ tsk
Salt (steg 2)
1 msk
Olivolja (steg 2)
1 msk
Smör (steg 4)
1 msk
Vetemjöl (steg 4)
10 msk
Mjölk (steg 4)
¼ tsk
Salt (steg 4)
½ msk
Olivolja (steg 5)
Värm ugnen till 220°C/200°C (varmluft).
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
Finhacka lök.
Riv morot (oskalad) grovt.
Skölj linser.
TIPS: Kokvattnet ska vara lika salt som havsvatten.
Hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i en stor kastrull på medelhög värme.
Stek lök och morot i 2–3 min, eller tills gyllene.
Tillsätt krossade tomater, vatten [2 dl | 4 dl], linser, grönsaksbuljong, sojasås [1/2 paket, 2P], Mamas Favorit, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar.
Sänk till medellåg värme och sjud under lock i 15–20 min, eller tills linserna är mjuka.
Under tiden, koka pasta i 5–7 min.
Häll av vatten och häll pasta i en ugnsform.
TIPS: Pasta lagas färdigt i steg 5.
Smält smör [1 msk | 2 msk] på medelvärme i kastrullen som användes till pastan.
Tillsätt mjöl [1 msk | 2 msk] och rör tills en pasta har formats.
Tillsätt mjölk [2 dl | 4 dl] lite i taget och vispa i 3–4 min, eller tills såsen tjocknar.
Tillsätt finriven ost, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och peppar och rör om tills osten smälter.
Rör ner linssås i ugnsformen med pasta. Täck med bechamelsås och toppa med gouda. Ugnsbaka i 10–12 min, eller tills osten har fått färg och pastan är mjuk.
Under tiden, skala zucchini [1/2 st, 2P] i långa band med en potatisskalare.
Plocka basilikablad.
Blanda zucchini, basilika, olivolja [1/2 msk | 1 msk], en nypa salt och peppar i en medelstor skål.
Lägg upp gratäng på tallrikar och servera med zucchinisallad.