Ikväll går den kulinariska resan till Grekland! Vi lagar saftiga linsbiffar som får massor av smak av persilja, oregano och grekisk salladsost. Samtidigt rostar vi potatis och paprika i ugnen. Givetvis hinner vi också svänga ihop en ljuvlig tzatziki, som fulländar rätten. Så är det bara att hugga in!
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1
Paprika
125
Körsbärstomater
1
Gröna linser
100
Grekisk salladsost
(Innehåller Mjölk)
1
Basilika
2
Vitlöksklyfta
½
Gurka
150
Yoghurt
(Innehåller Mjölk)
½
Lök
1
Bladpersilja
30
Pankoströbröd
(Innehåller Gluten, Vete)
500
Potatis
1
Torkad oregano
2
Ägg (steg 3)
2
Vetemjöl (steg 3)
1.5
Salt (steg 3)
Sätt ugnen på 240°C/220°C varmluft. Skär (oskalad) potatis i 1 cm tunna pommes och placera dem på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med lite olivolja*, hälften av oreganon, salt* och peppar*. Rosta i ugnen i 25-30 min, eller tills gyllene. TIPS: Använd två plåtar vid behov. Halvera, kärna ur och skär paprika i 1 cm tunna strimlor. Tillsätt paprika till plåten när det återstår 15 min av pommesens tillagningstid.
Finhacka basilika (spara några blad till garnering). Finhacka lök [1/2 st, 2P] och persilja. Finhacka eller pressa vitlök. Halvera körsbärstomater.
Skölj linser i en sil under kallt vatten. Blanda linser med lök, persilja, vetemjöl* [2 msk | 4 msk], panko, salt* [1½ tsk | 3 tsk], en generös nypa peppar*, resterande oregano och hälften av vitlöken. Tillsätt ägg* [2 st | 4 st] och smula i hälften av salladsosten . Blanda väl.
Hetta upp en stor stekpanna på medelvärme och tillsätt olivolja* så det täcker pannan. Ta 2 msk färs och forma en biff (3 per person) med fuktiga händer. Stek biffar i 5-6 min på varje sida, eller tills brynta. TIPS: Vänd inte biffarna för tidigt, då kan de gå sönder.
Riv gurka [1/2 st, 2P] grovt och pressa ur vätska över ett durkslag. Blanda gurka, yoghurt och resterande vitlök i en liten skål. Krydda med salt* och peppar*. Blanda färdiga potatis och paprika med körsbärstomater och basilika på plåten.
Lägg upp grekisk potatis och biffar på tallrikar. Smula över resterande salladsost på potatisen och garnera med basilikablad. Servera med tzatziki.