Hon har gjort det igen! Sophie, vår kock och receptmakare, langar fram en tiopoängare som ingenting. Denna vietnamesisk-inspirerade kycklingrätt kombinerar alla grundsmaker med fingertoppskänsla och varje tugga ger smak av sött, surt, salt, umami och beska på ett genialiskt sätt. Och så lite extra sting tack vare chili. Jordnötter ger perfekt crunch, riset är perfekt kokt med aromatisk vitlök, och den picklade moroten är pricken över i. Bäst av allt är att det är ett superenkelt recept du inte kan misslyckas med, och att rätten är klar på under halvtimmen.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
20
Jordnötter
25
Sojasås
(Innehåller Vete, Soja, Gluten)
300
Kycklinglårfilé
100
Basmatiris
1
Morot
25
Vitvinsvinäger
1
Mynta & koriander
1
Vitlöksklyfta
1
Lime
1
Röd chili
200
Pak choi
¼
Salt
3
Socker
3
Vatten
2
Vetemjöl
Finhacka eller pressa vitlök. Smält en klick smör* med en skvätt olivolja* i en medelstor kastrull på medelhög värme. Fräs hälften av vitlöken i 1-2 min. Tillsätt ris, vatten* (se ingredienslistan) och salt* [1/4 tsk, 2 pers | 1/2 tsk, 4 pers] och koka upp. Sänk till låg värme och låt sjuda under lock i 10 min. Ta av från värmen och ställ åt sidan med locket på i 10 min, eller tills vattnet har absorberats.
Skär oskalad morot i tändstickstunna strimlor, eller använd en grönsaksskalare. Skär pak choi i 3 cm stora bitar. Dela lime i klyftor. Skär kyckling i mindre bitar på en separat skärbräda. TIPS: Fett tillför smak, så skär inte bort det helt från kycklingen.
Blanda vitvinsvinäger, vatten* [2 msk, 2 pers | 4 msk, 4 pers], en nypa salt* och socker* i en skål. Rör i morotsstrimlorna i lagen och ställ åt sidan. Blanda vetemjöl*, kycklingbitar, salt* [1/4 tsk, 2 pers | 1/2 tsk, 4 pers] och en nypa peppar* ordentligt i en bunke. Blanda en marinad av soja, socker*, en generös skvätt limejuice och resterande vitlök i en skål.
Hetta upp en skvätt olivolja* i en stor stekpanna på medelhög värme. Fräs pak choi i 2-3 min. Krydda med en nypa salt* och peppar*, lägg på en tallrik och täck över. Hetta upp en ny skvätt olivolja* i pannan. När oljan är uppvärm, stek kycklingbitarna i 4-5 min tills de är genomstekta. Ta av pannan från värmen och rör i marinaden. VIKTIGT: Kycklingen är färdiglagad när köttet är vitt och utan inslag av rosa.
Grovhacka jordnötter, mynta och koriander. Skiva chili tunt. Häll av lagen från de picklade morotsstrimlorna.
Fördela vitlöksris, vietnamesisk-inspirerad kyckling och grönsaker mellan era tallrikar. Strö över jordnötter och garnera med mynta, koriander samt chili. Servera med limeklyftor vid sidan av.