Öring är en laxfisk och huvudingrediensen i dagens fiskrätt med mellanösterninspirerade smaker. Vi ugnsrostar zucchini, rödbeta, lök och morot och kokar fluffigt spenatris. Laxen får smak av za'atar och steks gyllene och spröd i stekpannan medan vi blandar ihop syrlig citronyoghurt med vitlök. Sen är det bara att hugga in!
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
250 g
Öring
(Innehåller Fisk)
4 g
Za'atar
(Innehåller Sesam)
1 st
Vitlöksklyfta
½ st
Zucchini
1 st
Rödbeta
1 st
Lök
1 st
Morot
4 g
Mamas Favorit
(Innehåller Ägg)
30 g
Spenat
150 g
Basmatiris
75 ml
Yoghurt
(Innehåller Mjölk)
½ st
Citron
3 dl
Vatten (steg 3)
½ tsk
Salt (steg 3)
Värm ugnen till 220 °C/200 °C (varmluft).
Skär morot (oskalad) i 2 cm stora bitar.
Skär rödbeta (oskalad) i 1 cm stora bitar.
Skär lök i 2 cm tjocka klyftor.
Skär zucchini [1/2 st, 2P] i 1 cm tjocka halvmånar.
Placera grönsaker på en plåt med bakplåtspapper [2 plåtar, 4P] och blanda med olivolja, Mamas favorit, salt och peppar.
Rosta i 25–35 min, eller tills mjuka.
Koka upp en medelstor kastrull med vatten [3 dl | 6 dl].
Rör i ris och salt [1/2 tsk | 1 tsk], sänk till medellåg värme och sjud under lock i 10 min.
Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte.
Tillsätt vitlök (oskalad) på plåten när det återstår 10 min av grönsakernas tillagningstid.
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Torka fisk med hushållspapper och krydda med za'atar [2 tsk | 4 tsk] och salt (inte på skinnsidan).
Stek fisk, skinnsidan ner, i 4–5 min.
Vänd och stek i ytterligare 3–4 min, eller tills gyllene och genomstekt.
TIPS: Fisken är klar när fiskköttet är ogenomskinligt och lätt faller isär.
Medan fisk tillagas, skölj spenat.
Skär citron [1/2 st, 2P] i klyftor.
Rör ner spenat i färdigkokt ris.
Skala försiktigt rostad vitlök och mosa med en gaffel.
Blanda vitlök, yoghurt, en skvätt citronsaft, en nypa salt och peppar i en liten skål.
Lägg upp ris, fisk och rostade grönsaker på tallrikar.
Servera med citronyoghurt.