Det brasilianska köket bjuder på härliga ingredienser och spännande smakkombinationer, och det här receptet är inget undantag! Vi lagar en mustig gryta på rumpstek och svarta bönor och serverar den med kokt persiljeris, färsk apelsin och vitlöksstekt grönkål.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
300 g
Rumpstek
4 g
Panamat
1 paket
Svarta bönor
1 st
Lök
2 st
Vitlöksklyfta
10 g
Kycklingfond
1 st
Worcestershiresås
(Innehåller Soja)
1 st
Apelsin
1 st
Röd chili
1 portionspåse
Bladpersilja
150 g
Långkornigt vitt ris
50 g
Grönkål, skuren
3 dl
Vatten till ris
½ tsk
Salt till ris
1 msk
Olja till stekning
¼ tsk
Salt till sås
1 msk
Smör till sås
¼ tsk
Salt till kött
Ta fram kött så det blir rumstempererat och krydda det med salt.
Koka upp en medelstor kastrull med vatten.
Rör i ris och salt, sänk till medellåg värme och sjud under lock i 14 min. Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!
Finhacka lök och finhacka eller pressa vitlök.
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek grönkål och vitlök i 2–3 min, tills kålen mjuknar.
Krydda med en nypa salt och peppar. Lägg över på en tallrik och håll varm.
Hetta upp olivolja i samma stekpanna på medelhög värme.
Stek lök i 1–2 min, eller tills den mjuknar. Tillsätt svarta bönor (inklusive lag), Panamat, worcestershiresås, kycklingfond, salt och en nypa peppar.
Koka upp och sjud sen på medelvärme i 2–3 min, tills tjocknat.
Ta av från värme och rör ner smör.
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek kött i 3–4 min per sida, eller tills brynt.
Låt köttet vila i ett foliepaket tills servering. Det kommer fortsätta tillagas något under tiden det vilar.
TIPS: Stek i ytterligare 1–2 min för genomstekt.
Under tiden, plocka och finhacka persiljeblad. Vänd ner i ris.
Skär bort botten och toppen på apelsinen och skär sedan bort skalet runt om. Halvera den, ta bort eventuella kärnor och skär den i 1 cm tjocka skivor.
Halvera, kärna ur och skär chili i tunna skivor.
Lägg upp gryta, grönkål, ris och apelsin i skålar och toppa med kött.
Garnera med chili.
TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.