Att detta recept fångade din uppmärksamhet förstår vi, citronlax är ju bara sååå gott! Smakerna är perfekt balanserade mellan lax, smör och citron, och serveras med gyllenrostade potatis och rödbetor. Till detta en uppfriskande krämig sallad med gurka, dill och vitlök blandat med creme fraiche. Enkelt, snabbt, och riktigt utsökt gott!
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
250
Laxfilé
(Innehåller Fisk)
1
Dill
500
Potatis
1
Rödbeta
1
Palsternacka
1
Gurka, piccolo
Gurka
1
Vitlöksklyfta
1
Citron
4
Grönsaksbuljong
75
Gräddfil
Smör
½
Vatten
Sätt ugnen på 220°C/200°C varmluft. Skär oskalad potatis, rödbeta och palsternacka i 1 cm stora bitar. Blanda dem med lite olivolja*, salt* och peppar* på en plåt med bakplåtspapper. Sprid ut och rosta i ugnen i 20-25 min tills de är gyllene.
Finhacka (eller pressa) vitlök. Skiva gurka tunt. Grovhacka dill. Riv citronzest och dela citronen i två halvor. Skär ena halvan i tunna skivor. Blanda vatten* (se ingredienslistan), grönsaksbuljong, citronzest, en generös skvätt citronjuice och hälften av vitlöken i en skål. VIKTIGT: Glöm inte att skrubba citronen innan du river zesten.
Blanda gurka, gräddfil [1/2 paket, 2 pers], hälften av dillen och resterande vitlök i en skål. Krydda med en nypa salt* och peppar*.
När det återstår ca 10 min av rotfrukternas tillagningstid, hetta upp en skvätt olivolja* i en stor stekpanna på medelhög värme. Stek lax med skinnsidan nedåt i 3-4 min. Vänd sedan laxen.
Tillsätt buljongen tillsammans med en klick smör* i stekpannan. Stek i 3-4 min, eller tills laxen är genomstekt. VIKTIGT: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.
Fördela citronlax, rostade rotfrukter och krämig gurksallad mellan era tallrikar. Garnera med citronskivor och resterande dill.