Lax är en fantastisk fisk som det är svårt att misslyckas med, så länge man ser till att den inte lagas för länge. Ikväll täcker vi lax med citron och rostar den till perfektion. Härliga tillbehör är rostad potatis, rädissallad med rucola och pumpafrön, och krämig dillyoghurt.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
500
Potatis
½
Torkad oregano
250
Laxfilé
(Innehåller Fisk)
½
Citron
75
Yoghurt
(Innehåller Mjölk)
½
Dill
25
Majonnäs
(Innehåller Senap, Ägg)
1
Pumpakärnor
(Kan innehålla Nötter, Jordnötter, Sesam)
75
Rädisor
40
Rucola
½
Olivolja (steg 5)
Sätt ugnen på 240°C/220°C varmluft.
Skär potatis (oskalad) i 2 cm klyftor och placera på en sida av en plåt med bakplåtspapper. Blanda med lite olivolja, oregano [1/2 paket, 2P], salt och peppar.
Rosta i ugnen i 25-30 min, tills gyllene.
Under tiden, finhacka dill [½ st, 2P].
Skär rädisor i tunna skivor.
Skölj rucola.
Skär citron [½ st, 2P] i tunna skivor.
När det återstår 12 min av potatisens tillagningstid, torka av lax försiktigt med hushållspapper och placera den med skinnsidan ner på andra sidan av plåten. Ringla över olivolja och krydda med en nypa salt och peppar.
Täck lax med citronskivor och rosta i ugnen i 9-10 min, eller tills genomstekt.
VIKTIGT: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.
TIPS: Använd 2 plåtar till 4P.
Blanda dill, yoghurt, majonnäs, en nypa salt och peppar i en liten skål.
Blanda rucola, rädisor, pumpakärnor, olivolja [1/2 msk | 1 msk], en nypa salt och peppar i en stor skål precis innan servering.
Lägg upp potatis, lax, rädissallad och dillyoghurt på tallrikar.
Pressa rostad citron över.