Lax är en fantastisk fisk som det är svårt att misslyckas med, så länge man ser till att den inte lagas för länge. Ikväll täcker vi lax med citron och rostar den till perfektion. Härliga tillbehör är rostad potatis, rädissallad med rucola och pumpafrön, och krämig dilldressing.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
500 g
Potatis
½ g
Torkad oregano
250 g
Laxfilé
(Innehåller Fisk)
½ st
Citron
½ portionspåse
Dill
25 g
Majonnäs
(Innehåller Senap, Ägg)
75 g
Rädisor
40 g
Rucola
75 ml
Gräddfil
(Innehåller Mjölk)
10 g
Pinjenötter
(Kan innehålla Vete, Nötter, Jordnötter, Sesam, Korn, Havre, Råg, Spelt)
½ msk
Olivolja (steg 5)
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Skär potatis (oskalad) i 2 cm breda klyftor och placera på ena sidan av en plåt [2 plåtar, 4P] med bakplåtspapper. Blanda med olivolja, oregano [1/2 paket, 2P], salt och peppar.
Rosta i ugnen i 25-35 min, eller tills gyllene och mjuk.
Under tiden, finhacka dill [½ påse, 2P].
Skär rädisor och citron [½ st, 2P] i tunna skivor.
Skölj rucola.
När det återstår 12 min av potatisens tillagningstid, torka av lax försiktigt med hushållspapper och placera den med skinnsidan ner på andra sidan av plåten med potatis. Ringla över olivolja och krydda med salt och peppar.
Täck lax med citronskivor och rosta i ugnen i 9-10 min, eller tills genomstekt.
TIPS: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.
Blanda dill, gräddfil, majonnäs, en nypa salt och peppar i en liten skål.
Blanda rucola, rädisor, pumpakärnor, olivolja [1/2 msk | 1 msk], en nypa salt och peppar i en stor skål precis innan servering.
Lägg upp potatis, lax, rädissallad och dilldressing på tallrikar.
Pressa rostad citron över rätten.