Citronstekt lax
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Citronstekt lax

Citronstekt lax

med ugnsrostade grönsaker och aioli

Vi kategoriserar recept som “Klimatsmarta” om de producerar minst 50 % mindre koldioxid än en genomsnittlig måltid från HelloFresh. Du kan hitta mer information i vårt Hjälpcenter.

Här kommer ett riktigt smarrigt fiskrecept – perfekt stekt lax som får sjuda i smör och en underbar citronbuljong med dill, persilja och vitlök! Laxen får sällskap av rostad potatis och ugnsstekt tomat, rödlök och paprika som karamelliserats för en perfekt balans av sött och syrligt. En klick aioli på toppen, och så är middagen serverad.

Taggar:
Glutenfri
Barnvänlig
Allergener:
Fisk
Selleri
Ägg
Senap

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
25 minuter
NivåMedel

Ingredienser

Antal portioner

250 g

Laxfilé

(Innehåller Fisk)

500 g

Potatis

1 st

Citron

1 st

Vitlöksklyfta

1 portionspåse

Kruspersilja

1 st

Tomat

1 st

Paprika

1 portionspåse

Dill

4 g

Grönsaksbuljong

(Innehåller Selleri)

½ st

Rödlök

40 g

Aioli

(Innehåller Ägg, Senap)

Ingår inte i din leverans

1 tsk

Socker (steg 2)

½ dl

Vatten (steg 3)

1 msk

Olivolja (steg 4)

1 msk

Smör (steg 5)

¼ tsk

Salt (steg 5)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)3340 kJ
Energi (kcal)798 kcal
Fett47.7 g
varav mättat10.1 g
Kolhydrater57.9 g
varav socker15 g
Protein32.6 g
Salt2.3 g

Köksredskap

Bakplåt
Stekpanna

Instruktioner

 Rosta potatis
1

Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).

Skär potatis (oskalad) i 2 cm tjocka klyftor och placera dem på en plåt [2 plåtar, 4P] med bakplåtspapper.

Blanda med olivolja, salt och peppar.

Rosta i 25–35 min, eller tills gyllene.  

Karamellisera grönsaker
2

Under tiden, skär paprika i 1 cm breda skivor.

Skär rödlök [1/2 st, 2P] i 2 cm breda klyftor.

Hacka tomat.

Blanda paprika, rödlök, tomat, socker [1 tsk | 2 tsk], en generös skvätt olivolja, en nypa salt och peppar på plåten.

Rosta i ugnen i 10–20 min, eller tills grönsakerna är karamelliserade.

Förbered citronbuljong
3

Medan potatis och grönsaker rostas, finhacka eller pressa vitlök.

Grovhacka dill och persilja.

Halvera citron och skär ena halvan i smala klyftor.

Blanda vatten [1/2 dl | 1 dl], grönsaksbuljong, vitlök, en generös skvätt citronjuice, dill, persilja, en nypa salt och peppar i en liten skål.

Stek lax
4

Torka av lax med hushållspapper och krydda med en nypa salt på varje sida.

Hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme när det återstår 10 min av potatisens tillagningstid.

Stek lax med skinnsidan ner i 3–4 min.

Tillsätt buljong
5

Vänd lax och tillsätt buljongen, smör [1 msk | 2 msk] och salt [1/4 tsk |1/2 tsk].

Stek i ytterligare 3–4 min, eller tills laxen är genomstekt.

TIPS: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.

Servera
6

Lägg upp stekt lax, rostad potatis och grönsaker på tallrikar.

Skeda över citronbuljong på laxen och servera med aioli och resterande citronklyftor.