Citronstekt lax
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Citronstekt lax

Citronstekt lax

med rostad potatis och aioli

Ät fisk minst en gång i veckan säger de, så vi gör vad vi kan för att underlätta och serverar dig här ett klassiskt recept på citronlax med smör, kombinerad med dill, aioli och ljuvlig rostad potatis och broccoli.

Taggar:
Barnvänlig
Glutenfri
Allergener:
Fisk
Selleri
Ägg
Senap
Sesam

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
30 minuter
NivåMedel

Ingredienser

Antal portioner

1 st

Citron

250 g

Broccoli

250 g

Laxfilé

(Innehåller Fisk)

500 g

Potatis

1 st

Vitlöksklyfta

1 portionspåse

Dill

4 g

Grönsaksbuljong

(Innehåller Selleri)

40 g

Aioli

(Innehåller Ägg, Senap)

10 g

Sesamfrön

(Innehåller Sesam Kan innehålla Nötter, Jordnötter)

Ingår inte i din leverans

½ tsk

Salt till potatis

½ msk

Vatten till sås

¼ tsk

Salt till grönsaker

½ msk

Olja till stekning

¼ tsk

Salt till fisk

1 msk

Smör till stekning

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)3279 kJ
Energi (kcal)784 kcal
Fett46.6 g
varav mättat10 g
Kolhydrater53.3 g
varav socker8.4 g
Protein36.8 g
Salt4.2 g

Instruktioner

Rosta potatis
1

Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).

Tärna potatis (oskalad) i 1 cm stora bitar och placera på en plåt med bakplåtspapper.

Blanda med en skvätt olivolja, salt och en nypa peppar.

Rosta i ugnen i 20–30 min, tills mjuka och gyllene.

TIPS: Använd fler plåtar om det blir för trångt.

Förbered buljong
2

Medan potatis rostas, finhacka eller pressa vitlök.

Grovhacka dill.

Halvera citron och skär ena halvan i tunna skivor.

Blanda vatten, grönsaksbuljong, vitlök, en generös skvätt citronsaft och dill i en liten skål.

Rosta broccoli
3

Tärna broccoli och stjälk i 2 cm stora bitar, och placera den på plåten, när det återstår 15 min av potatisens tillagningstid.

Ringla över lite olivolja och krydda med salt och en nypa peppar.

Rosta resterande tid.

Stek lax
4

Hetta upp olivolja i en stekpanna på medelhög värme när det återstår 10 min av tillagningstiden i ugnen.

Torka av lax med hushållspapper, och krydda med salt.

Stek lax med skinnet neråt i 3–4 min.

Tillsätt buljong
5

Vänd lax och tillsätt buljong och smör och stek lax i ytterligare 3–5 min, tills den är gyllene och genomstekt.

TIPS: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.

Servera
6

Lägg upp lax, rostad potatis och broccoli på tallrikar.

Ös citronbuljong över laxen, och garnera med citronskivor.

Servera med aioli och strö sesamfrön över potatis och broccoli.